Tökéletes viharba kerültek a citrusfélék termesztői

citrus félék citrom lime narancs Ezektől az ételektől garantáltan ragyogó lesz az arcbőröd
Vágólapra másolva!
Afrika déli országainak gyümölcstermesztői egyre nehezebb helyzetben vannak, ennek pedig jelentős hatásai is lehetnek. Egy helyi iparági szervezet vezetője szerint ugyanis az ország citruságazatának szereplői egyre nehezebben tudnak csak nyereségesen termelni.
Vágólapra másolva!

Akár globális hatásai is lehetnek az Afrika déli részén épp kibontakozó gyümölcsválságnak. A következő 3-5 évben ugyanis a termelés félmillió tonnával bővülhet, eközben viszont az ágazatot több nehézség együttesen sújtja.

Ilyen a drága műtrágya és üzemanyag, a magas szállítási költségek, valamint a dél-afrikai kikötőkben tapasztalható hatékonysági hiányosságok.

A fentieket összefoglalva, Justin Chadwick, a Dél-Afrikai Citrustermesztők Szövetségének (CGA) vezetője elmondta, az iparági szereplők egy „tökéletes viharban" találták magukat – írja a Bloomberg.

A CGA által megrendelt tanulmány szerint

az évtized folyamán várhatóan valamennyi citrusfajta ára csökkenni fog.

A legtöbb helyi farmert pedig az fenyegeti, hogy nem lesznek képesek nyereségesen termelni. A várakozások szerint ráadásul 2030-ig csak súlyosbodhat a termelők gazdasági helyzete.

Bajban vannak az afrikai citrustermesztők Forrás: Thinkstock

Egyelőre nem világos, hogy mindez milyen hatással jár majd a piac egészére nézve. Az viszont biztos, hogy egy elhúzódó válság végül olyan helyzetet teremthet, amelyet az egész világ megérezne.

Az Afrikai déli részén található citrustermesztő országok (köztük Dél-Afrika, Zimbabwe és Szváziföld) ugyanis 2021-ben 161 millió karton gyümölcsöt exportáltak.

Dél-Afrika pedig Spanyolország után a világ második legnagyobb citrusféle-exportőre.

A CGA adatai szerint az ágazat az országban tavaly 1,9 milliárd dollárnak megfelelő exportbevételt termelt, és több mint 100 ezer munkahelyet tartott fenn.