Rekordról jelentettek magyarországi naperőművek kapcsán

Paks, 2019. március 5. Az újonnan átadott paksi naperőmű napelemtáblái 2019. március 5-én. Az ország egyik legnagyobb, 9 milliárdos költséggel készült naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával valósult meg az atomerőműtől néhány kilométerre. A 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőmű mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Termelési csúcsot értek el a magyarországi naperőművek. Hazánkban július 13-án a naperőművek összesített termelése meghaladta az 1836 megawattot a MAVIR adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy ekkor a teljes magyarországi villamosenergia-felhasználás közel 37 százalékát a nagy naperőművek fedezték. A jelenlegi energia-vészhelyzetben ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen az alternatív energiaforrások hozzájárulnak az ország energiával való ellátásának biztosításában is - írja a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

A kormány célja, hogy továbberősítse a magyar háztartások energiabiztonságát, és a napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez. A napenergia térnyerését jól mutatja, hogy a napelemek kapacitása öt év alatt megtízszereződött, 2021-ben pedig a naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 56,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest - írják.

Ezzel az Európai Unióban itthon volt a legmagasabb - 11,1 százalékos - a naperőművek aránya a teljes áramtermelésben.

A paksi naperőmű napelemtáblái (2019) Forrás: MTI/Sóki Tamás

Magyarország jelenleg összesen több mint 3000 megawattnyi napelemes kapacitással rendelkezik, és a fejlesztések olyan mértékben felgyorsultak, hogy a 2030-ra tervezett naperőműves kapacitást akár már az évtized közepére elérhetjük- jelzi bejegyzésében a TIM.