Pokoli helyek, melyek kincsei nélkül másképp működne világunk

indonéz bányák
To go with story Indonesia-volcano-mine by Jerome Rivet A picture taken on March 8, 2010 shows Indonesian sulphur miner collecting sulphur surrounded by thick toxic smoke at the Kawah Ijen, or Ijen crater, in Bondowoso in East Java. Indonesian porters at Kawah Ijen, a famous tourist spot in Indonesia's East Java, mine and carry at least 70 kg-worth of sulphur blocks on their shoulders through the suffocating clouds of toxic gases each day receiving just 70,000 to 80,000 rupiah (7 - 8 US dollars) for their labour. AFP PHOTO/SONNY TUMBELAKA / AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
Vágólapra másolva!
A bányászat minden kétséget kizáróan az egyik legveszélyesebb ipari tevékenység, bár a biztonsági kockázatok nagyban függnek a kitermelt ásványkincsek fajtájától is. A toxikus elemek, és a kitermeléshez használt vegyszerek mellett egyes lelőhelyeken olyan veszélyes gázok is felhalmozódhatnak, amelyek robbanékony vagy mérgező tulajdonságaik miatt szintén komoly fenyegetést jelentenek az ott dolgozók számára. Ennek kapcsán a következő képeken a világ legveszélyesebb legális bányáiból látható néhány, amelyekből egyáltalán nem garantált a hazatérés az ott dolgozóknak.
Vágólapra másolva!

Habár az illegális bányászati tevékenységek esetében a környezetpusztítás és a balesetveszély is jóval nagyobb, ugyanakkor számos nyersanyag felszínre hozatala még a legális kitermelés szabályozott körülményei közt is rendkívüli kockázattal jár. Vannak a Földnek ugyanis olyan helyszínei, amelyek gazdasági szempontból azért nagyon jelentősek, mert ott nélkülözhetetlen ásványi anyagok állnak rendelkezésre - ezeket pedig akkor is felszínre kell hozni, ha az emberéletekbe is kerül.

A most következő képeken a világ legveszélyesebb bányái közül mutatunk néhányat:

Kawah Ijen

A Kawah Ijen-tó és vulkán (Indonézia) Jáva szigetén található, 2600 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. A vulkán kráterében egy 200 méter mély tó helyezkedik el, amelyben azonban víz helyett kénsav hullámzik. A pH-értéke 0,5, amellyel ez a világ legnagyobb savas tava. A Kawah Ijen kénkitermelése egy bányászati vállalat felelőssége, amely a nyersanyagot elsősorban a gyógyszer- és kozmetikai iparnak értékesíti. Habár napjainkban a Kawah Ijennél dolgozók már védőfelszerelést viselnek, de még így is rendkívül egészségkárosító számukra a belélegzett, toxikus gőz.

Egy kénbányász a Kawah Ijen-nél Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

Vorkutinszkaja

Vorkuta Oroszország szénben egyik legggazdagabb területe, ahol már az 1930-as évek óta bányásznak. Az alábbi képen a régióban található Vorgashorskaya szénbánya látható, amely egy földalatti létesítmény.

A helyi szénbányákban nem ritkák a gázrobbanások.

Péládul egy 2016 februárjában történt robbanássorozat 36 ember halálát okozta a közeli Szevernaja-bányában. Feltételezések szerint a balesetet a kiszivárgó metángáz lángra lobbanása okozta.

A „Vorkutinskaya" szénbánya bejárata Forrás: AFP/-

A cikk folytatódik, kérjük, lapozzon!