Bőséges a választék diákszámlákból

Group of young students are studying together in university university people group talking friends friendship young student outdoors women college adult campus casual education lifestyle school happy cheerful female men youth together girl smiling studen
Group of happy young people are studying together in university
Vágólapra másolva!
A nyár végéhez közeledve a felsőfokú képzésben részt vevő hallgatóknak már ajánlott lehet diákszámlát választaniuk az ösztöndíj érkezése, vagy az albérlet, vagy az esetleges tandíj fizetése miatt, továbbá az önálló élet költségeinek fedezésére - amennyiben ezt eddig nem tették meg. Független pénzügyi elemzők nézték meg, milyen kondíciókkal találnak tanulmányukat most kezdő diákok illetve hallgatók igényeikhez igazodó szolgáltatásokkal bankszámlacsomagokat.
Vágólapra másolva!

Már 0 éves kortól lehet a gyermek nevére bankszámlát nyitni, de igazán 14 éves kortól lehet érdemes önállóan a pénzügyekkel foglalkozni, 18 éves kortól pedig már szinte megkerülhetetlen egy saját bankszámla és bankkártya – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu elemzése.

A 14 illetve a 18 éves korban nyitott számlák között az a különbség, hogy utóbbi esetben már önálló jogon, bármely felnőtt bankszámlát is meg lehet nyitni, a hallgatói diákszámlák tehát a felnőtt konstrukciókkal versenyeznek.

18 év alatt viszont csak szülői felügyelettel lehet megnyitni bármilyen bankszámlát. 14 éves kortól már van olyan diákszámla, amiről már lehet utalni és készpénzt felvenni (a még fiatalabb korosztálynak igényelhető számlacsomagoknál ezek még annyira nem relevánsak).

Érdemes viszont külön tekinteni a 18 év alattiaknak, illetve a 18 év felettieknek szóló kínálatot, amit gyakran maguk a bankok is más-más számlacsomagokkal fednek le.

Kedvezményes diákszámlák 14-18 év között

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne jó bankszámla vagy bankkártya 18 éves kor alatt. Sőt, bizonyos kedvezményekkel nem is lehet találkozni a felnőttek világában.

Az OTP Bank Junior számlája például az egyik legversenyképesebb konstrukció a piacon, hiszen csaknem díjmentesen használható. Fontos tudni, hogy a törvényi ingyenes készpénzfelvétel már 16 éves kortól kérhető a banknál, ezáltal havonta akár 150.000 forintot is ki lehet venni a belföldi forint ATM-ekből havi legfeljebb 2 tranzakcióval teljesen ingyen, még a pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell megfizetni utána. Ez a kedvezmény nemcsak az OTP-s, hanem minden magyarországi bankszámlára vonatkozik, melyet a napi fizetésekhez használnak, más szóval az összes fizetési számlára. A kártyás vásárlás szintén minden banknál díjmentes.

A diákok sokat spórolhatnak körültekintő számlacsomag-választással Forrás: Pixabay

Ha figyelembe vesszük, hogy a Junior számla havi számlavezetése díjmentes, a számlához kapcsolódó bankkártyáért pedig sem az első évben, sem az azt követő években nem kell éves díjat fizetni, továbbá a bankkártyával történő vásárlás mind a boltokban, mind pedig az interneten díjmentes, akkor sejthető, hogy egy igen takarékos megoldással állunk szemben. Az OTP Bank ráadásul nemrég újította meg a mobilapplikációját, mely már arra is képes, hogy a drága SMS-ek helyett díjmentes push értesítéseket küldjön, illetve önállóan elemezze a számlatulajdonos költségeit.

Hasznos lehet 18 év alatt a CIB Bank ECO FirstStep bankszámlája is, mely díjmentes számlavezetéssel kínálja az egyébként felnőtt díjazású diákszámláját. Itt 0,408 százalékba kerül egy átutalás belföldre forintban, és nincs minimumdíj, sőt ezt a díjat sem kell megfizetni 20.000 forintos utalás alatt, vagy a tranzakció első 20.000 forintjára. Itt - bár a bankkártya éves díja közel 5.000 forint - külön lehet választani az internetes tranzakciókat, melyeket egy csak interneten használható kártyáról lehet fizetni, külön bankszámláról. A kártyás vásárlások ingyenesek, a fő bankkártyával pedig teljesen ingyenes a bankcsoport ATM-jeinek használata külföldön, ami főleg nyaralás alatt jöhet jól.

Az Erste Banknál az Erste EgySzámla Díjcsomagot nemcsak 14-18 év között, hanem egészen 26 éves korig ajánlja a hitelintézet, érvényes diákigazolvány mellett. Itt pénzügyi feltétel nélküli díjmentes havi díj mellett érdemes élni azzal az ingyen választható kedvezménnyel, hogy egy internetbankos vagy egy mobilapplikációs belföldi forint átutalásért csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell kifizetni, ami 0,3 százalék. Ez a legkedvezőbb átutalási díj 18 éves kor alatt Magyarországon, így aki sokat utalna, feltétlenül ezt a konstrukciót válassza.

Fontos a megfelelő diákszámla megválasztása a fiataloknak Forrás: Image Source/? Image Source, all rights reserved./Charles Knox

Az Erste Bank a diákoknak kedvezményes Mastercard Diák bankkártyát is kínál, ami sokkal olcsóbb a felnőtteknek igényelhető Mastercard kártyákhoz képest (5.791 forint helyett 2.351 forint évente).
A K&H Bank ifjúsági számlacsomagja esetében sem kell havi díjat fizetni a számlavezetésért, a bankkártya éves díja pedig 50 százalékos kedvezménnyel 3 629 forint, de az első évben teljesen ingyenes. A konstrukció része egy megtakarítási számla online tervezővel, mely a megtakarításokban segít.

A bankok rendszeres promóciókkal, pénzjóváírásokkal próbálják magukhoz vonzani a számlát nyitó fiatalokat, kiváltképp az őszi időszakban.

A számlát nyitó 14-18 év közötti ügyfelek most PlayIT Show belépőt kaphatnak, ha az első 600 jelentkező között vannak.

Szeptember 30-ig az Erste is egyedi dizájnú George pulóvert ajándékoz a 14-18 év közötti diákszámlát nyitó ügyfeleknek.

Promóciókkal nyitható hallgatói diákszámlák 18 év felett

18 év felett kibővül a kínálat, hiszen bármely, felnőtteknek kínált bankszámla is választható. Bár itt is nagyon versenyképesek a diákszámlák, így ahol van ilyen, ott érdemes azt választani. De vannak olyan bankok is, ahol nincs kifejezetten diákszámla ajánlat, viszont

a felnőtteknek kínált konstrukciók abszolút versenyképesek ezzel - jó példa erre a Gránit Bank.

Főleg, hogy a Gránit Bank most éppen pont a számlát nyitó egyetemistákat segíti azzal, hogy 10.000 forinttal jutalmazza a szelfivel történő - vagyis banki ügyintéző közvetlen közreműködése nélküli - számlanyitásokat.

A Gránit díjai a fejlett digitális szolgáltatások mellett igen kedvezőek is.

A Digitális számlacsomag havi díja például feltétel nélkül 0 forint, míg a Digitális Plusz számlacsomagnak van ugyan havi díja (890 forint), viszont az átutalások és a csoportos beszedések teljesen díjmentesek.

A K&H Banknál most 20.000 forintot írnak jóvá a bankszámlán annak, aki újonnan nyit K&H bankszámlát. Emellett mobilon nyitva a számlát 3 hónapig díjmentes a számlacsomag, a normál típusú számlához kapcsolt életbiztosítás havi díját pedig egy évig a bank állja. A 18 év felettieknek kínált diákszámla annyiból különbözik a 18 év alattiakétól, hogy

a Mastercard dombornyomott érintőkártya éves díja nem 50, hanem csak 25 százalék kedvezményt tartalmaz (évi 5.444 forintba kerül).

Az OTP Banknál lényegében 24 éves korig folytatódik a Junior számlánál megismert kedvezmény 18 év felett is, de ezt már a Bázis Számlához kapcsolódó Junior kedvezménnyel lehet elérni. A díjmentes számlavezetés mellett folyamatosan díjmentes éves díjú bankkártya az egyik legkedvezőbb ajánlat a piacon, miközben az átutalás díja ugyanannyi, mint a Junior számla esetében.

Az Erste Banknál sem változik a diákszámlás ajánlat a 18 éves kor elérését követően 26 éves korig.

A bankok számos különböző konstrukciót kínálnak a diákoknak Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

A CIB Bank ECO ForYou Bankszámla néven ajánl kedvezményes konstrukciót a 18-24 éves kor közötti nappali tagozatos diákok számára, ahol a felnőtt ECO bankszámlához képesti kedvezmény az ingyenes számlavezetés, pénzügyi feltétel nélkül. Ráadásul most ajándék JBL fülest adnak minden szelfivel megnyitott számla mellé.

1 forintért megvásárolható Huawei Band 7 okoskarkötővel promóciózik a 18 és 25 éves kor közt megnyitható Yellow diákszámlájával a Raiffeisen Bank.

Az 1 forintos havi díj mellett ingyenes minden 20 000 forintot meg nem haladó átutalás díja, illetve a függőleges kártyadizájnnal ellátott VertiCard kibocsátási és éves kártyadíja az első évben.

A cikkben ismertetett pénzjóváírási vagy ajándékot nyújtó promóciók jellemzően a nyár végéig, vagy szeptember első néhány napjáig (az Ersténél szeptember 30-áig), azaz még pár napig tartanak, így érdemes sietni a számlanyitásokkal azoknak, akik szeretnének élni ezekkel a kedvezményekkel.