Dinamittal harcolnak az illegális aranybányászat ellen Kolumbiában

arany, bánya, bányászás
Vágólapra másolva!
Kolumbia új elnöke, Gustavo Petro kijelentette, az ország fegyveres erői minden olyan kotrógépet fel fognak robbantani, melyet illegális aranybányászatra használnak. A kormány emellett új törvényi szabályozással is visszaszorítaná az illegális bányászatot.
Vágólapra másolva!

Kolumbia új elnöke az ország Biztonsági Tanácsának ülésén szólalt fel, melyet Bolivar megyében – az illegális bányászat által érintett területek egyikén – tartottak. Gusatavo Petro itt kijelentette,

az ország fegyveres erői minden olyan kotrógépet fel fognak robbantani, melyet illegális aranybányászatra használnak

– írja a Mining.com.

Petro hozzátette, kormánya olyan bányászati politikát fog szorgalmazni, amely nagyban eltér a jelenlegitől. Vagyis egy új törvényjavaslatot is beterjesztenek majd a Kongresszusban.

Kolumbia új kormánya hadat üzent az illegális aranybányászatnak Forrás: Shutterstock

Az augusztus 7-én beiktatott Petro kijelentette, az új bányászati politika alapján a kisebb, hagyományos bányászok hosszú távú koncessziókat kaphatnak majd az államtól.

Ez lehetővé teszi számukra, hogy fenntartható módon fejlesszék a tevékenységüket anélkül, hogy károsítanák a környezetet.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az új törvényjavaslatban kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek. Elmondta, minden bányászatot érintő polgári, katonai vagy rendőrségi műveletnek (beleértve az illegális bányászat visszaszorítását is) a helyi közösségek érdekeit kell figyelembe vennie.