A német gazdaságot évekig megterhelő GDP-veszteségre számítanak az orosz-ukrán háború miatt

Bundestag, Berlin, Németország, fotó: pixabay.com
Bundestag, Berlin, Németország
Vágólapra másolva!
A fél éve tartó ukrajnai háború még évekig meg fogja terhelni a német gazdaságot Marcel Fratzscher, a DIW Berlin gazdaságkutató intézet elnöke szerint. "Az ukrajnai háború hatalmas károkat okozott a német gazdaságnak" - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.
Vágólapra másolva!

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) elnöke úgy véli, hogy a bruttó hazai termék (GDP) az év elején még lehetségesnek tartott idei 4,5 százalékos idei növekedéséből legfeljebb másfél százalékos éves növekedés maradhat meg az év végére - elsősorban a februárban kezdődött háború gazdasági következményei miatt. "És akkor még csak az idei évről beszéltünk" - jegyezte meg.

Bundestag, Berlin, Németország (illusztráció) Forrás: pixabay.com

Szerinte a negatív következményekkel az elkövetkező két-három évben is számolni kell. "Amíg valóban függetlenítjük magunkat az orosz gáztól" - mondta Fratzscher. Ez legalább 2025-ig el fog tartani - tette hozzá.

- mondta Fratzscher, ami szerinte nagyjából 150-200 milliárd euróval csorbíthatja a gazdasági teljesítményüket.

Fratzscher "magas és egyre fokozódó" recessziós kockázatot lát a téli félévre vonatkozóan. Már a mostani nyári negyedévben is csökkenő gazdasági teljesítményre lehet számítani a véleménye szerint, ami "az ősszel és a jövő év elején is folytatódhat".

Mély recessziótól azonban nem tart a DIW közgazdásza, olyan drámai mértékűre semmiképpen sem, mint a koronajárvány kezdetén.

- mondta Fratzscher, megjegyezve, hogy mindemellett a gazdasági aktivitást közel kétmillió betöltetlen álláshely is fékezi.

A recesszió kockázatát a magas energiaárakra vezeti vissza a DIW vezére.

- mondta.

A recesszió terhei ezért a szokásosnál több vállon nyugszanak, de sokkal súlyosabban érinti az alacsony jövedelmű rétegeket. "Ők három-négyszer súlyosabbnak érzékelik az inflációt, mint a magas jövedelmű rétegek" - mondta a közgazdász. "Az alacsony jövedelmű rétegek vásárlóereje arányaiban sokkal nagyobb mértékben csökken, jobban vissza kell fogniuk a fogyasztásukat, már csak azért is, mert jellemzően megtakarításaik sincsenek" - mondta.