Brutális hadihajó védi a nemrég megtalált 70 milliárd köbméteres földgázmezőt

hadihajó illusztráció
hadihajó illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy gazdag földgázlelőhelyet találtak a ciprusi partok közelében. Időközben azonban kiderült, hogy a kitermelésből származó haszon egy részére Törökország is igényt tartana.
Vágólapra másolva!

A Cyprus Mail cikke szerint az olasz haditengerészet Mimbelli hajója pénteken felbukkant az ENI fúróhajónál, a ciprusi kizárólagos gazdasági övezet 6. blokkjában.

A Twitteren az olasz haditengerészet azt közölte, hogy a hajó a „Biztonságos Földközi-tenger" nevű hadgyakorlatban vett részt, az ENI Tungsten Explorer fúrótornyának közelében, amely a közelmúltban jelentős földgázmezőt fedezett fel a Cronos-1 kutatási célterületen, a ciprusi partok közelében.

A ciprusi energiaügyi minisztérium egy héttel ezelőtt bejelentette, hogy

sikerrel zárultak a Cronos-1 területén végrehajtott fúrási műveletek, és a tenger alatt elterülő lelőhelyen mintegy 70 milliárd köbméternyi jó minőségű földgázlelőhelyet találtak.

Azt is bejelentették, hogy a Tungsten Explorer ezt követően a Zeus-1 kutatási célterületet veszi célba, ahol újabb földgázmező után kutat majd.

Az Eni olasz multinacionális olaj- és gázipari vállalat múlt hétfői tájékoztatójában nagy sikerként értékelte a kút felfedezését, amely mintegy 160 kilométerre található Ciprus partjaitól. A 6-os blokk kutatási és kitermelési tevékenységét az Eni ciprusi leányvállalata, az EniCyprus végzi 50 százalékos részesedéssel, a TotalEnergies partnereként. Azt is közölték, hogy az újonnan talált gázmező teljes mértékben kiaknázható.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

Pilides Natasa energiaügyi miniszter kedden a CyBC rádiónak elmondta, hogy ez a felfedezés megteremti a feltételeket ahhoz, hogy külföldi befektetések segítségével kiaknázhassák a tenger mélyén rejlő földgázmezőket.

A Ciprus partjainak közelében felfedezett új földgázmezők felfedezése azonnali éles reakciót váltott ki Törökországból,

ugyanis Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter szerint országa jogosult a majdani kitermelésből származó bevételek egy részére.

Elmondta, hogy az ENI és a TotalEnergies által kitermelt terület egy része Törökországhoz tartozik.

„Nem fogjuk megengedni, hogy ilyen projekteket hajtsanak végre a kontinentális talapzatunkon, ahol továbbra is kutatófúrásokat és szeizmikus felméréseket végzünk" – mondta a török médiának, hozzátéve, hogy a Földközi-tenger keleti térségében az ilyen kérdések megoldása azon múlik, hogy az érintett felek méltányosan részesüljenek azok hasznából.

Időközben az is kiderült, hogy egy ATR-72-es török kémrepülőgép repült át a 6-os blokk egyik szakasza felett augusztus 18-án.

A török repülőgépet a ciprusi és a görögországi radarok is észlelték.

Felmerül a kérdés, hogy Törökország alááshat-e bármilyen fúrást vagy kitermelést ezen a területen? A ciprusi energiaügyi miniszter úgy véli, hogy ennek valós a veszélye.

„Szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket, ugyanakkor szeretném egyértelművé tenni, hogy az új felfedezések olyan területeken találhatók, amelyek hovatartozását Törökország nem vitatja" – mondta az ERT görög hírügynökségnek adott interjújában.