Húszezer illegális úszómedencét lepleztek le Franciaországban

felfújható kacsa, gumimatrac, medence, úszómedence, kánikula
Vágólapra másolva!
A francia adóhatóság mesterséges intelligenciával kutatja fel az illegális medencéket az ingatlanadó beszedése érdekében - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A több ezer be nem jelentett privát úszómedence felfedezése Franciaországban váratlanul nagy szerencsét hozott a helyi adóhatóságnak. Egy mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó kísérletet követően ugyanis

több mint 20.000 illegális magántulajdonban lévő, összesen mintegy 10 millió eurós adóbevételt jelentő úszómedencét fedeztek fel.

A francia törvények értelmében az ilyen medencék növelik az ingatlanok értékét, ingatlanadót kell fizetni utánuk, ezért kötelező bejelenteni a tulajdonosnak a létesítésüket.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/FlairImages/Flairimages

A Google és a Capgemini francia tanácsadó cég által kifejlesztett szoftver

2021 októberében egy próba során kilenc francia régió légifelvételein szúrta ki a medencéket.

A Statista adatszolgáltató szerint 2020-ban több mint 3,2 millió magántulajdonban lévő medence volt Franciaországban, és az eladások már a Covid-járvány előtt is fellendültek. Az otthoni munkavégzés elterjedése során pedig jelentősen megemelkedett a privát medencetelepítések száma.

A Le Parisien napilap szerint egy átlagos 30 négyzetméteres medence után évi 200 euró adót kell fizetni.

Az adóhatóság szerint a szoftvert a be nem jelentett házbővítések, teraszok, erkélyek vagy pavilonok felkutatására is lehetne használni, hiszen ezek után szintén fizetni kell az ingatlanadót.