Venezuela kész olajat szállítani a világnak

Horizontal An oil drilling rig in the Junin 10 field in the Orinoco Oil Belt, in Anzoategui, Venezuela on January 24, 2012. The Venezuelan government is launching a plan to increase by 40% the oil production in the oil rich Orinoco Belt (East) in 2012.  A
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az év elején úgy tűnt, az Egyesült Államok feloldhatja a Venezuelával szembeni szankciókat az olajhiány és az emelkedő árak miatt, lehetővé téve, hogy a dél-amerikai ország ismét kőolajat exportálhasson a világpiacon. Ez egyelőre nem valósult meg, de a venezuelai vezetés közölte, ők készek arra, hogy olajjal lássák el a világot.
Vágólapra másolva!

Noha az Egyesült Államok némileg enyhítette a venezuelai olajkereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, a szankciókat egyelőre még nem oldották fel teljesen. Annak ellenére sem, hogy Venezuela vezetése egyértelműen kijelentette, kész arra, hogy jelentős mennyiségű kőolajat exportáljon a világpiacon – írja az Oilprice.com.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a héten elmondta, országa kész újraindítani az olajkitermelést és az exportot, amint lehetősége nyílik rá. Az OPEC főtitkárának caracasi látogatása alkalmából tartott beszédében Maduro közölte,

Az elnök ezzel igyekezett eloszlatni azokat a kétségeket, melyek szerint a venezuelai olajipar még messze van a talpra állástól. Az amerikai szankciók miatt ugyanis a dél-amerikai országban éveken át nagyon alacsony volt az olajkitermelés és a szükséges beruházások is elmaradtak.

A kitermelés jelenleg nagyjából 700 ezer hordó naponta, miközben két évtizeddel ezelőtt még 2,3 millió hordó volt.

Washington májusban engedélyezte, hogy Venezuela olajban fizessen az adósságáért egyes Európai országoknak. Ennek eredményeként az olasz Eni és a spanyol Repsol olajipari nagyvállalat engedélyt kapott arra, hogy venezuelai kőolajat szállítson Európába.

Venezuela készen áll fokozni az olajkitermelését és az exportot Forrás: Shutterstock

Augusztusban azonban Maduro elnök úgy döntött, felfüggeszti az üzletet, közölve, hogy a kőolajért cserébe finomított üzemanyagokat kér. Venezuelának ugyanis az elmúlt hónapokban komoly nehézséget jelentett a finomított üzemanyagok beszerzése, részben azért, mert az ország számos finomítója igen rossz állapotban van. A szükségletek kielégítése érdekében eddig is gyakorlat volt, hogy Venezuela Iránnal cserélt kőolajat kondenzátumra, megkerülve a két országot sújtó amerikai szankciókat.

Venezuela a világ egyik legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik.

A 2016-os adatok szerint a dél-amerikai országban található a világ összes olajkészletének 18,2 százaléka. Noha a szankciók miatt a kitermelés most alacsony, Maduro elnök szerint ez gyorsan megváltozhatna, és akár napi több százezer hordóval is képesek lennének bővíteni a kibocsátást.

A termelés hosszú távú fokozásához azonban jelentős nemzetközi beruházásokra lenne szükség.

Jelenleg az amerikai Chevron, az olasz Eni, valamint a spanyol Repsol működik az országban, míg mások, például az ExxonMobil, a szankciók miatt kivonultak.

A jelenlegi globális energiaválság közepette tehát egyre égetőbb kérdés, hogy van-e még értelme fenntartani a Venezuela elleni szankciókat, miközben Venezuelának és a világnak egyaránt szüksége lenne arra, hogy a dél-amerikai ország képes legyen kőolajat exportálni.