Tudta, hogy a brit koronát egyszer ellopták, majd kalapáccsal lapították szét?

II. ERZSÉBET, királnyő, ravatal, felravatalozzák, Westminster-csarnok, Westminster, brit, angol, uralkodó
London, 2022. szeptember 14. II. Erzsébet brit királynő koporsóját, rajta a királyi koronával ágyútalpon a londoni királyi rezidenciáról, a Buckingham-palotából a Westminster-csarnokba viszik 2022. szeptember 14-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynőt négy napra, a szeptember 19-i temetésig felravatalozzák a történelmi csarnokban. MTI/EPA/Yoan Valat
Vágólapra másolva!
Nemrégiben ismertté vált III. Károly koronázási ünnepségének dátuma. A bejelentés nem pusztán az új brit uralkodó személyére, hanem magára a koronára is ráirányította a figyelmet, különösen történetének eddig kevéssé ismert vonatkozására.
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota hivatalos közleménye szerint

III. Károly király koronázására 2023. május 6-án kerül majd sor a Westminster-apátságban,

amikor először és egyben utoljára a monarchia új uralkodójának fejére kerül a brit koronaékszerek éke, a Saint Edward korona.

II. Erzsébet királynő halála és III. Károly király megkoronázása között tehát mindössze 8 hónap telik el, ami jóval kevesebb annál a 16 hónapnál, ameddig Erzsébetnek kellett várnia a szertartásra.

II. Erzsébet brit királynő koporsója, rajta a királyi koronával Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az eseménynek több fontos pontja is van. Először az ország nemesei közfelkiáltással elfogadják az új uralkodót, ezt követi a király eskütétele, majd a felkenés mozzanata. Ez jelképezi, hogy az uralkodó küldetése Istentől származik. Az olíván kívül jázminnal, pézsmával, rózsával és naranccsal illatosított szent olajat a canterburyi érsek keni a király homlokára, mellkasára és mindkét kezére. Még a korona előtt kerül sor a jogar, országalma és a kard átadására.

A királyt a szigorúan őrzött Saint Edward-koronával koronázzák meg, amely a koronaékszerek központi darabja, és 1953 óta csak kétszer hagyta el a londoni Towert.

Az esemény hihetetlen látványosságnak ígérkezik, de maga a korona is érdekes történetet őriz.

Az eredeti koronát 1649-ben olvasztották be, miután a parlament az angol polgárháború idején eltörölte a monarchiát, a jelenlegi koronát pedig 1661-ben készítették II. Károly számára, miután a monarchia helyreállt.

1671 májusában azonban Thomas Blood ezredes a többi koronaékszerrel együtt magát a koronát is megpróbálta ellopni. A korona rövid időre a birtokába is került, sőt, az ezredes állítólag egy kalapáccsal szétlapította, hogy a kabátjába rejthesse. Az ezredes és három társa végül nem jutott messzire: Beckman kapitány emberei hamarosan elfogták őt és cinkosait, a motozáskor pedig a koronaékszerek is előkerültek.

Forrás: Dailystar