Javultak a feldolgozóipari kilátások októberben; a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított havi értéke 56,4 pontra emelkedett a szeptemberi 49,6-ról - jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Kiemelték, hogy a recessziós tartományban lévő szeptemberi érték után az októberi index ismét bővülést jelez, a részindexek nőttek és túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak.A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az október átlag feletti hónapnak számít, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5, az októberi pedig 52,7. A mostani szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán két év októberében volt magasabb a mutató.A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét és az árindexet kivéve javultak a mutatók. A változások mértéke több esetben meghaladta a 16 százalékpontot is.

A foglalkoztatottságindex értéke 1,6 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, már tizenharmadik alkalommal mutat bővülést . Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, amely most októberben gyorsabb ütemben emelkedett 53,6 százalékra.