Hóember lesz a vetélytársa III. Károlynak

The Royal Mint, snowman, pénzérme, érme, pénz, hóember, brit
The Snowdog official 50p coin
Vágólapra másolva!
Az új 50 pennys érméken Raymond Briggs könyvében felbukkanó karakterek tűnnek fel. A könyvből animációs film is készült, A hóember és a hókutya címmel, amit épp 10 éve mutattak be a közönségnek. A pénzverésre a nagysikerű mozi évfordulója kapcsán került sor, számolt be a Mirror. Az új félfontos érme egyik oldalán egy hóember és egy hókutya, a másik oldalon pedig II. Erzsébet királynő portréja látható.
Vágólapra másolva!

Az érmék gyűjthetők, de nem kerülnek pénzfogralomba.

A réz-nikkelből készült pénzek darabja 11 fonttól (5055 forint) érhető el, míg a színes példányokért 20 fontot (9193 forint), a sterling ezüstért 69,50 fontot (32 ezer forint), egy aranyért pedig 1195 fontot (550 ezer forintot kell fizetni).

Az alábbi képen a "The Snowdog" (magyarul: A hóember) elnevezésű 50p érmesorozat darabjai láthatók:

Az érméket a Királyi Pénzverde weboldaláról lehet megvásárolni, a dizájnjáért a díjnyertes illusztrátor, Robin Shaw felel.

A királyi pénzverde sok más különleges, 50 pennys érmét is készített ebben az évben. A múlt hónapban elindították például a Harry Potter-érmegyűjteményt, és a BBC 100. évfordulója alkalmából is adtak ki új pénzt. Egyébként Erzsébet királynő halála után a Királyi Pénzverde először kezdett el olyan érméket is készíteni, amelyeken III. Károly király képmása látható. A Harry Potter-érmesorozat egy részének hátoldalán például már az új uralkodó képe szerepel.

Az 50 pennys, III. Károly képmásával ellátott, a készpénzforgalomba szánt érmékről az Origo ebben a cikkében írt részletesebben.

Közeleg az új font

Ami a pénzforgalomban lévő érméket illeti, a jelenleg forgalomban lévő 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható.

A brit font bankjegyei és érméi Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba. Ahogy az Origo is beszámolt róla korábban az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyek forgalmazása 2024 közepén kezdődik majd.