Csúnya karácsonyi pulcsik után okosruhák jelenhetnek meg a piacon

telefontöltős ruha, telefon, töltő. telefon töltő
White USB cable in a denim pocket, USB cord with a denim pocket, the concept of communication and computer technology, social network
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság arról ír, hogy hamarosan elérkezik az okosruhák kora. Az öltözetbe épített szenzorokat a mozdulataink által termelt elektromosság töltheti fel. Az így létrehozott áram pedig akár a telefon töltésére is alkalmas.
Vágólapra másolva!

Az út közben lemerülő telefon problémája szinte mindenki számára ismert manapság, nem véletlenül jelentek meg a hordozható töltők, a powerbankok a piacon. Azonban többekben is felmerült a gondolat: mi lenne, ha a ruhánk képes volna tölteni eszközeinket?

Okosruha (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Erre több megoldás és megoldási javaslat született, például a kenyai Ruuj Caflon napelemmel felszerelt, telefon töltésére alkalmas kapucnis pulcsikat alkotott meg. A ruhák ráadásul vízhatlanok is, hogy a viselőket ne érje áramütés használatuk közben.

A kenyai dizájner tervezte ruhák napelemmel töltik a telefont, és mindössze 49 dollárba (19 ezer 300 forint) kerülnek.

Mások azon dolgoznak, hogy az áramot a ruhák a testmozgás által termelt elektromosságból nyerjék. Az elektromos textilek nem csak telefonokat, de ruhákba épített szenzorokat is elláthatnak energiával, és a University of Bath kutatói szerint az úgynevezett örvényerő segítségével a mozdulataink termelhetik az elektromosságot. Erre a textilipar egyik leggyakoribb alapanyagát, a nejlont tennék alkalmassá, amely megoldás lehet arra a problémára, hogy a mozgásból energiát termelő, úgynevezett piezoelektromos anyagok jelentős része mérgező hatású ólmot tartalmaz.

További részletek ide kattintva olvashatók.