Eladóvá vált az angol történelem egyik legkülönlegesebb kastélya

Surrey
Vágólapra másolva!
Surrey vidékén található a Great Tangley Manor nevű kastély, amely az angol történelem egyik legkülönlegesebb ingatlana. Ez ugyanis Nagy-Britanniában a legrégebbi, folyamatosan lakott ház. A birtok pedig most eladóvá vált.
Vágólapra másolva!

A Great Tangley Manor néven ismert kastélyt Anglia egész történelme átszövi. A feljegyzések szerint ugyanis az ingatlan alapjait még 1016-ban fektették le. Később, a 12. században állítólag János herceg használta vadászkastélyként – ő volt az, aki később királyként aláírta a Magna Chartát. Egy tűzvészben azonban a kastély egy része megsemmisült.

Az 1400-as években részben középkori csarnokházként építették újjá az ingatlant, a Tudor-korabeli fa homlokzatot, a felső szintet, valamint a lambéria egy részét pedig 1582-ben építették hozzá – írja a Dirt.com. Az akkori tulajdonos a spanyolok elleni háborúban támogatta az angol uralkodót, amiért cserébe később a spanyol armada hajóiról származó faanyagokat kapott. Ezek ma a ház ebédlőjének gerendái.

A kastély különlegességei közé tartozik továbbá egy ősi vizesárok, valamint egy ablak, melyet maga V. György király és Mária királynő látott el kézjegyével egy gyémántgyűrű segítségével, 1913-ban.

György király mellett a birtoknak olyan híres látogatói voltak, mint a legendás kerttervező, Gertrude Jekyll, Virginia Woolf, vagy Széchenyi László felesége, Gladys Vanderbilt – utóbbi 1913 nyarát töltötte a birtokon.

A I. fokozatú műemléki védelmet élvező kastély pedig most eladóvá vált. A jelenlegi tulajdonosok gondosan felújították a házat és a kertet is. A rezidencia hatalmas, 10 hálószobát, illetve 6 fürdőszobát foglal magában. A birtok teljes területe több mint 4 hektár.

Az ingatlant a 20. században két lakóházra osztották. Az egyik szárny Great Tangley Manor, míg a másik Great Tangley Manor West néven ismert. A mostani tulajdonosok azonban újraegyesítették az épületet, a nyugati szárnyat pedig nyaralóházként használják.

A fő rezidenciaként használt szárnyban található egy 12 méter hosszú fűtött medence, szauna és iroda is. A második emeleten pedig öt hálószoba és három fürdőszoba.

A nyugati szárny 1045 négyzetméter lakóterülettel rendelkezik, és kiválóan alkalmas akár bérbeadásra is. Az épületnek ugyanis külön bejárata van, és van benne öt hálószoba (ebből az egyik lakosztály), három és fél fürdőszoba, valamint a konyha és az iroda mellett három nappaliként funkcionáló szoba is.

A birtokot 13,4 millió dollárnak (kb. 5,1 milliárd forint) megfelelő összegért hirdették meg eladásra.