Ebben az országban legalizálnák a prostitúciót

prostituált, prostitúció, szexuális szolgáltatás, Benin, Nigéria, Nyugat-Afrika
Prostitutes stand walk on the street in Benin City, capital of Edo State, southern Nigeria, on March 29, 2017. - In Benin City, Nigeria's capital of illegal migration, no one says the word "prostitution". The word on the street for the young girls who leave for Italy or France is "hustling". About 37,500 Nigerians arrived in Italy by boat in 2016, more than from any other African country, and most of them were from the southern city, the capital of Edo state. (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai kormány javaslatot terjesztett elő a prostitúció dekriminalizálására, abban a reményben, hogy a törvénnyel majd leküzdheti a nők elleni növekvő erőszakot az országban.
Vágólapra másolva!

A szexuális szolgáltatások felajánlása és igénybevétele a továbbiakban nem minősülne bűncselekménynek az Igazságügyi Minisztérium által előterjesztett jogszabály szerint. Az egyesületek szerint az országban körülbelül 150 ezer prostituált él.

- mondta el Ronald Lamola igazságügyi miniszter.

A Dél-afrikai Köztársaságot a nők elleni erőszak hulláma sújtja

A rendőrség novemberben közzétett adatai szerint 2017-2018 és 2021-2022 között 13 százalékkal nőtt a nemi erőszak és a szexuális zaklatások száma.

Nemi erőszakot 12 percenként jelentenek a rendőrségen, nem számítva azokat, amelyeket soha nem jelentettek be.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerint 52 százalékkal nőtt a nőkkel szemben elkövetett gyilkosságok száma az év első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Illusztráció Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

- írta a SWEAT prostituáltak jogaival foglalkozó szervezet.

Néhány közelmúltbeli incidens megdöbbentette az országot. Nyáron nyolc nőt csoportosan erőszakoltak meg, majd pár hónappal később fél tucat női holttestet találtak egy johannesburgi épületben, amelyek közül néhányan eltűnt prostituáltak voltak.

Az ország apartheid utáni alkotmánya a világ egyik legliberálisabbja, amely lehetővé teszi az abortuszra és a melegházasságra vonatkozó progresszív törvényeket, azonban a prostituáltak régóta szenvednek a megbélyegzéstől.A nyilvános konzultációra bocsátott törvényjavaslat egyelőre csak a dekriminalizációval foglalkozik, és nem szabályozza a szexipart, amivel az igazságügyi miniszter szerint a későbbiekben foglalkoznak majd. Most a parlamentnek kell jóváhagynia a törvényjavaslatot, amelynek folyamata viszont több hónapig is eltarthat.