Ilyen egy klasszikus, 19. századi luxuslakás New York szívében

NewYork, Soho
Vágólapra másolva!
Eladóvá vált New York egyik legdivatosabb városrészében egy luxus loftlakás. Az ingatlan sajátossága, hogy a társasház, amelyben található, a 19. században épült, amikor még az öntöttvas uralta a városrészt.
Vágólapra másolva!

A New York-i Soho városrészben található a Cast-Iron Historic District nevű történelmi negyed, amelyben mintegy 250 épület helyezkedik el. Az épületek sajátossága, hogy ezek főként a 19. századból maradtak fenn, amikor az öntöttvas az építészet egyik divatos alapanyaga volt – írja a Dirt.com.

A 20. század közepére a régió a városban kifejezetten olcsóvá vált, és nem számított elit környéknek. Az alacsony bérleti díjak miatt a régi gyárépületek tereit gyakran művészeti stúdiókká és nem hivatalos lakásokká alakították.

A fordulat az 1970-es években jött, amikor New York városa műemlékvédelem alá vette az öntöttvas épületeket, megmentve azokat a lebontástól. Ezt követően a városrész népszerűségre gyors emelkedésnek indult, és mára Soho a város egyik legnépszerűbb negyedévé nőtte ki magát, nemcsak a helyiek, de a turisták körében is.

Ez pedig azt is jelenti, hogy Soho elsőrangú, drága ingatlanjai igen keresettek, különösen a klasszikus loftlakások. Ezek pedig ma már a luxus kategóriába esnek.

Most például eladóvá vált egy hatalmas, 316 négyzetméter lakóterületű penthouse loftlakás, amely egy 1873-ban épült, ötemeletes, öntöttvas szerkezetű épület tetején található. A saját tetőterasszal rendelkező lakást most 10 millió dollárért (kb. 3,85 milliárd forint) kínálják a piacon.

A tágas, hatszobás otthon három hálószobát és két fürdőszobát foglal magában. A tetőterasz pedig önmagában 167 négyzetméter szabad területet ad hozzá az ingatlanhoz.

A jelenlegi tulajdonosok által végzett felújítások eredményeként a lakás ötvözi a modern dizájnt és luxust, valamint a klasszikus művészi-ipari stílust.

Az otthon egyik különlegessége, hogy számos, összesen 13 ablak van benne, melyek közül több is jelentős méretű. Az ingatlan tehát napközben fényárban úszik.