Tavaly már megjárta Texas a hideg poklot, ami most karácsonykor az amerikaiakra várhat

Madison, 2022. december 22.
Hóviharra figyelmeztető felirat egy autópályán, a Wisconsin állambeli Madisonben 2022. december 22-én, amikor téli viharok okoznak közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat az Egyesült Államok északkeleti államaiban.
MTI/AP
Madison, 2022. december 22. Hóviharra figyelmeztető felirat egy autópályán, a Wisconsin állambeli Madisonben 2022. december 22-én, amikor téli viharok okoznak közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat az Egyesült Államok északkeleti államaiban. MTI/AP/Wisconsin State Journal/John Hart
Vágólapra másolva!
Generációnként egyszer fordul elő olyan téli ítéletidő, mint amit most tapasztalani az Egyesült Államokban, elsősorban az ország középső államaiban, Texas északi részétől Illinois államig. Többen ezért attól tartanak: megismétlődik az, ami tavaly februárban Texas államban történt. Az időjárási körülmények akkor megbénították az egész állam működését. Leálltak a közműszolgáltatók, az üzemanyagtöltő-állomásokról elfogyott az üzemanyag, a boltok készleteit felvásárolták. Több száz milliárd dolláros anyagi kár keletkezett, sokan meghaltak a napokig tartó káoszban. Megismétlődhet ez idén karácsonykor?
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, akár válságos napok is jöhetnek az Egyesült Államokban élők közül több millió, sőt, több tízmillió emberre az extrém időjárás miatt. A sarki légtömegek szerdán északkelet felől érték el az Egyesült Államok területét és gyorsan mozogtak délkeleti irányba, hatása péntekre az egész országot érinteni fogja. Csütörtökön már 2156 repülőjáratot kellett törölni országszerte, péntekre pedig már előzetesen közölték, hogy 1576 járat nem tud elindulni. Leginkább Chicago és Denver repülőtere érintett. A nemzeti meteorológiai szolgálat úgynevezett "bomba-ciklonra" adott ki figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet rendkívül gyorsan zuhan, viharos körülmények között. A hőmérséklet könnyen a mínusz 10-20 Celsius fokos, vagy akár az annál is alacsonyabb tartományba zuhanhat, és ott is maradhat napokig.

Gyalogos a szakadó hóesésben az Illinois állambeli Rosemontban 2022. december 22-én Forrás: MTI/AP/Nam Y. Huh

Ezek tükrében nem meglepő, hogy sokan - ahogy ezt angolszász híroldalakon látni - a legrosszabbtól tartanak.

Pontosabban a legrosszabb megismétlődésétől, és még rosszabbra fordulásától.

Attól, hogy most "nagyban" játszódik le mindaz, ami nem olyan régen - 2021 februárjában - a déli Texas államban történt. Akkor a szélsőséges, Texasban addig szinte ismeretlen hideg napokra megbénította lényegében az egész állam működését.

Ilyen volt a hideg pokol belülről

2021 elején olyasmi történt az Egyesült Államokban, melyre - felelősséggel kijelenthető - a világ legfejlettebb gazdaságában, különösen annak tradicionálisan az ország kőolajiparát meghajtó egyik államában, Texasban nem voltak felkészülve Ahogy az Origo az eseményeket követve arról beszámolt, az extrém alacsony hőmérséklet, a pusztító hóviharok halálos áldozatokat is követeltek tavaly február közepén a térségben.

Texasban akkor nagyából 4 millió ember maradt áram nélkül, ahogy a terhelésre fel nem készített energiaellátó rendszerek sorra álltak le.

Egyrészt a hálózati kiviteli csúcs miatt (a fogyasztók jóval több energiát akartak kivenni a rendszerekből, mint amennyit az energiatermelő és -ellátó cégek a hálózatba tudtak táplálni); másrészt azért, mert a hidegben leálltak a berendezések. Az áramkimaradások mellett a boltokat az apokalapiszisre készülve lényegében kifosztották a lakosok. A töltőállomásokról elfogyott az üzemanyag, az olaj ára az egekbe szökött, rásegítve a drágulásra, amely nem sokkal megelőzően a koronavírus-járványból való kilábalással indult meg.

Egy kiürült üzemanyagtöltő-állomás 2021 februárjában Texasban Forrás: AFP/Getty Images/Ron Jenkins

Akik pedig mégis tudtak fűteni, világítani, azok a káosz rendeződésével szó szerint sokkoló energiaszámlákat kaptak. A normál fogyasztásnál megszokotakhoz képest tízszeres-ötvenszeres szorzóval kiszámlázott energia általános felháborodást váltott ki, és ezzel beköszöntött az ügyvédek és a vállalati jogászok aranykora. A mai napig nem zárult le minden jogi eljárás, per, amit a fogyasztók indítottak egyes közművállalatok ellen, amelyek többsége viszont úgy gondolja: teljesen rendben van az, hogy azt a kis energiát, amit a hideg pokol napjaiban adni tudtak, aranyáron számlázták ki, hiszen - mondhatni - az aranynál is többet ért akkor, annyira kellett mindenkinek. Csak egy példa: 2021 február közepén volt olyan keresleti időszak, amikor 30 gigawattnyi energiára volt igény - ez a tízszerese annak, amit Kalifornia állama igényelt a 2020-as hőhullám idején, amikor szó szerint életek múltak azon, be tudják-e kapcsolni a légkondicionálókat.

Azt, hogy Texas állama hogyan juthatott le - maradva az előző hasonlatnál - a hideg pokol legmélyebb bugyraiba energia és enerigatermelés nélkül, hónapokon át elemezték és kommentálták.

Sokan a szélenergiára való átállás erőltetését és a fosszilis hordozókra épített energiatermelés gyors kivezetését kárhoztatták, bár később bebizonyosodott, hogy nem a szélturbinák leállása a felelős az energiahiányért.

Igaz ugyan, hogy a szélerőművek berendezései az elsők között fagytak le a hidegben, de elsőként is tudták azokat újraindítani, miközben a hagyományos erőművekben napokig tartott, amígy egyáltalán - képletesen szólva - a pislákoló őrlángig jutottak. Úgy tűnik egyébként, hogy a kissé gyors tempóban keresztülvitt piaci deregulációnak - azaz az erőltetett energiapiaci versenynek a fogyasztók kegyeiért és pénzéért -, valamint az elhanyagolt átviteli és közműrendszereknek sokkal nagyobb szerepe volt a lebénulásban, mint a széllapátok leállásának. A megfejtések bemutatása során aztán persze előkerült az is: Texas problémái nem akkor keletkeztek, például már 2011-ben hasonlóan hideg időjárás bénította meg az ellátórendszert, csak akkor kevesebb kimaradással, és általában véve, kisebb médiafigyelemmel jártak a történtek.

Elakadt kamion az állam egyik útvonalán tavaly februárban Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

A pontot az i-re az tette fel, amikor a helyzet normalizálódásával, március elején megjelentek az első megoldási javaslatok arra, hogy a jövőben elejét lehessen venni az ilyen válságoknak. Ahogy az Origo is megírta, ekkor hangzott el az azóta sokat citált, bűvösnek nem bűvös, de legalább jó nagy szám:

7000 milliárd dollár.

Ennyibe kerülne úgy korszerűsíteni az USA teljes energetikai infrastukrúráját, hogy megúszhatók legyenek az efféle katasztrófaközeli állapotok az energiaszolgáltatásban, és az egyúttal a dekarbonizáció kívánalmainak is megfeleljenek a fejlesztések.

Mi várható most Texasban?

2021 februárjának mérlege igen szomorú volt: összesen több száz halálesetet hoztak az állapotokkal összefüggésbe, ideértve a hóviharban eltűnteket és később holtan megtaláltakat, vagy azokat, akik otthonaikban hűltek ki meleg híján, mert nem volt gáz ahhoz, hogy fűtsenek.

Az anyagi károk értékét 200 milliárd dollárra becsülték.

A kérdés nyilván az: mi lesz most az újabb téli ítéletidőben?

Az extrém időjárás, ahogy fentebb utaltunk rá, most sem csak Texast sújta, de érthető módon, az egiyk legnagyobb figyelem erre az államra irányul, melynek északi részén már - összeállításunk készítésekor - közel hasonló állapotok uralkodnak, mint a jóval északabbra fekvő "szelek városában", Chicagóban. A Quartz összeállításából azonban az tűnik ki, hogy Texasban egyelőre "energetikai nyugalom" van, és nem tartanak attól, hogy megismétlődik 2021 februárja - már legalábbis a fogyasztói oldalon.

Cikkünk készítésekor egyelőre még csak várják a havat, bár egyes beszámolók szerint az állam északi részén már esett hó, az időjárás pedig egyre viharosabbá fordul, ahogy arról számos, közösségi médiában megjelent videó - például az alábbi Forth Worth-ból - tanuskodik. A hatóságok pedig a várható nehéz körülményekre készítik fel üzeneteikben a lakosságot.

Dallas városában "felkészülten várják" a hideget, a Texas Tribune houstoni tudósítása szerint pedig a városban nyugalom van, a település áramszolgáltatójánál arra számítanak, hogy folyamatosan tudnak szolgáltatni a következő napokban. A városvezetés is elsősorban a hajléktalanok miatt aggódik, akiket minél előbb menedékhelyekre szeretnének juttatni, de úgy vélik, nem fog megismétlődni az, amit másfél évvel ezelőtt tapasztaltak.

– mondta Patrick Milligan, az ICF tanácsadó cég vezető árampiaci menedzsere a texasi helyzetre utalva. Az elemző szerint több minden szól amellett, hogy nem fognak megismétlődni a 2021-es események. Egyrészr 2021-ben Texasban elnyúlóan, napokig fagypont alatt volt a hőmérséklet, amit nem bírtak a gázelosztó hálózatok, és sorra hibásodtak meg a berendezéseik. Most van esély arra, hogy az extrém hideg rövidebb ideig tartson. Akkor a hideg miatt nagyon hirtelen ugrott meg a gáz és az áram iránti kereslet a lakossági oldalon, de Milligan szerint

a most előttünk álló karácsonyi hétvégére a prognosztizált kereslet nem nőtt meg jelentősen.

Egyezik azzal, amivel a hálózatüzemeltetők korábban számoltak, és alatta van a 2021-es értékeknek.

Hóviharra figyelmeztető felirat egy autópályán, a Wisconsin állambeli Madisonben 2022. december 22-én Forrás: MTI/AP/Wisconsin State Journal/John Hart

Érdekes módon, a mostani texasi várakozásoknál újra előkerül a szélenergia kérdése. A tavaly egy ideig bűnbaknak kikiáltott szélenergia idén a felhasznált villamos energia negyedét adta. A Rystad Energy energiapiaci elemzőcég szerint pedig a téli vihar előtti napokban a szélenergia termelése olyan erős volt, hogy napokon át előzte a földgázt, ami egyébként továbbra is Texas elsődleges energiaforrása. Ennek köszönhetően az áram ára alacsonyan maradt, annyira, hogy a Rystad szerint

jelenleg az egész Egyesült Államokban ott a legolcsóbb az áram, részben a szélenergiának köszönhetően.

Más régiókban ugyanakkor az elmúlt napokban tapasztalható volt az áram és a földgáz árának megugrása, elsősorban a növekbő kereslet miatt, ami a beköszönő hidegnek tudható be.

S van még egy szempont, ami a texasi bizakodásra okot adhat. Ez pedig az, hogy a 2021-es események után Texasban jelentős korszerűsítéseket végeztek a hálózatokon.

2021 február második felében készült felvétel texasi távvezetékekről: az elmúlt egy évben korszerűsítették az elosztórendszereket Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Az ERCOT, az állami hálózatüzemeltető 2022 januárjában arról számolt be, hogy

az állam 324 villamosenergia-termelő létesítménye közül 321 már átesett a vizsgálaton, melynek során a szakemberek azt ellenőrizték, hogyan teljesítene az adott termelőegység szélsőséges időjárási körülményekben.

Igaz, a létesítményeket "éles" tesznek még nem vetették alá - lehet, hogy a mostani karácsony lesz ennek a tesztnek az ideje?