Dermesztő katasztrófa: jégbe fagyott egy egész város

Horizontal
A person and dog walk by homes covered in ice at the waterfront community of Crystal Beach in Fort Erie, Ontario, Canada, on December 28, 2022, following a massive snow storm that knocked out power in the area to thousands of residents. (Photo by Cole Burston / AFP)
Vágólapra másolva!
A kanadai Crystal Beach (azaz: Kristálypart) nevű település december végén igazi turistalátványosság lett, ugyanis egy hatalmas téli vihar következtében a szó szoros értelmében jégbe fagyott - írja a The Washington Post. 
Vágólapra másolva!

A rendkívüli téli vihar, amely az ünnepi hétvégén az Egyesült Államok nagy részén és Kanada délkeleti területén is végigsöpört, vastag jégkristályrétegbe borította a Crystal Beach-i otthonokat.

Az Erie-tó melletti településen az erős szél a házakra zúdította a tó jeges vizét, és az alapoktól a háztetőkig jégbe borította őket.

Az ott élők azt mondták, hogy soha nem láttak még ilyen pusztító vihart. Miután a víz beborította a házakat, azon nyomban megfagyott. Ezt a jelenséget gyorsfagyásnak nevezik.

Egy egész város házai fagytak jégbe a brutális vihar következtében Forrás: AFP/Cole Burston

A település a New York állambeli Erie megyétől nyugatra található. Fort Erie-ben egyik napról a másikra 20 fokkal alacsonyabb lett az átlaghőmérséklet, mint az év ezen időszakában mért korábbi átlag.

Karácsony reggelére körülbelül 14.000 háztartás maradt áram nélkül Fort Erie és a közeli Port Colborne területén. A vihar hatalmas mennyiségű havat zúdított a régióra, fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le, és autók, sőt még hókotrók is elakadtak a hótorlaszokban.

Népszerű turistalátványosság lett Crytal Beach Forrás: AFP/Cole Burston

A régióban a meteorológiai előrejelzés szerint rövidesen jelentős hőmérséklet-emelkedés várható, a legmagasabb hőmérséklet a 10 Celsius fokot is meghaladhatja. A hirtelen felmelegedés pedig azért aggasztó, mert kezelhetetlen áradásokhoz vezethet a térségben. Ezért a Niagara-félsziget természetvédelmi hatósága árvízvédelmi riasztást adott ki a félsziget egyes részeire, amely Fort Erie-t és a környező városokat is magában foglalja.

A hatóság felszólította a lakosokat, hogy maradjanak távol az Erie-tó jégpáncéljától, "különösen instabilnak és veszélyesnek" nevezve azt.

- figyelmeztetett a Fort Erie-i tűzoltóság a város Facebook-oldalán.

Az extrém hideg egyébként rengeteg féle kárt okozhat az otthonokban, a csőtöréstől kezdve a vetemedett burkolatokon át a repedezett tömítőanyagig. Crystal Beachen még napokba telhet, mire a háztulajdonosok megtudják, milyen állapotban vannak a jég fogságába zárt ingatlanjaik.