Már egyeztet a digitális fontról a brit jegybank

angol font bankók
A középkorú északír házaspár minden idők második legnagyobb brit lottónyereményével, 115 millió fonttal (41 milliárd forint) lett gazdagabb.
Vágólapra másolva!
A brit jegybank által bemutatott tervek alapján a digitális font újfajta fizetőeszköz lenne, amely azonban több tulajdonságában lényegesen különbözne a kriptovalutáktól. A kedd este közzétett részletes ismertetés szerint a legnagyobb különbség az lenne, hogy a magánforgalmazók által létrehozott kriptovalutákkal ellentétben a digitális fontot a Bank of England bocsátaná ki és a brit kormány támogatná.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy új pénz bevezetését tervezhetik a britek.

A digitális brit valutát is font sterlingnek hívnák, és értéke stabil lenne, ugyanúgy, mint a fizikai bankjegyeknek, abban az értelemben, hogy tíz digitális font mindig ugyanannyit érne, mint egy tízfontos bankó - hangsúlyozza keddi tájékoztatásában a brit jegybank.

A Bank of England szerint alapvető különbséget jelent az is, hogy a digitális font nem lépne a készpénz helyébe.

A brit jegybank szerint új pénzformák jelentek meg a láthatáron, és ezek közül némelyik veszélyeztetheti Nagy-Britannia pénzügyi stabilitását. Az a pénz azonban, amelyet a Bank of England bocsát ki, a brit pénzügyi és monetáris rendszer stabilitásának pillére - fogalmazott tájékoztatásában a brit jegybank.

Az ismertetés szerint a digitális pénzt digitális pénztárcákban lehet majd tárolni, és onnan lehet vele fizetni.

Ez nem bankszámla lenne, és ugyanúgy nem kamatozna, ahogy a nadrágzsebben tartott készpénz sem kamatozik, egyszerűen ugyanolyan napi fizetési tranzakciókra lehet majd felhasználni, mint a fizikai formában létező készpénzt - hangsúlyozzák a Bank of England szakértői.

Sir Jon Cunliffe, a Bank of England kormányzó-helyettese egy londoni pénzügyi rendezvényen tartott előadásában megerősítette, hogy

a digitális fontnak - ha bevezetik - semmi köze nem lenne az olyan kriptovalutákhoz, mint például a Bitcoin.

Cunliffe hangsúlyozta: a kriptopénzek zöme erőteljesen spekulatív, inkább fogadásszerű eszköz, értékük szélsőséges kilengésekre hajlamos, éppen azért, mert "nincs semmi mögöttük", nincs belső, valódi értékük, és emiatt nem alkalmasak általános fizetési célokra sem. A digitális font ugyanakkor biztonságos, megbízható pénzforma lenne, amelyet a háztartások és az üzleti vállalkozások mindennapi tranzakcióikhoz használhatnak, ugyanúgy, ahogy a Bank of England által kibocsájtott jelenlegi bankókat - mondta a brit jegybank kormányzó-helyettese.

Cunliffe hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy ha döntés születik a digitális font bevezetéséről, az infrastruktúra kiépítése évekig eltartana, így az új pénzfajta meghonosítása az évtized második felében lenne esedékes.

A cikk kiemelt képe illusztráció.