Nőtt az ipari termelés decemberben

gyár, üzem, építőipar, illusztráció, anyag, ipar, nagyipar, gyártás, termelés, kohó, alumínium, raktár
Long row of rolls of aluminum in production shop of plant.
Vágólapra másolva!
2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 novemberéhez mérten 3,8 százalékkal bővült.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.

2022-ben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2021-ben.

Lépünk illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 Pavel L Photo and Video/Shutterstock. No use without permission./Pavel L Photo And Video

Válságálló a magyar ipar

A KSH adatai azt is jelentik, hogy a hazai ipar teljesítménye minden hónapban felülmúlta az egy évvel korábbi szintet, így 2022-ben összességében 5,8 százalékkal volt magasabb a termelés volumene, mint 2021-ben. A hazai ipar így már közel háromszorosára nőtt 2010 óta - áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében, melyben a KSH adatait kommentálják.

A napvilágot látott adatok rávilágítanak, hogy a háború és szankciók sújtotta nehéz helyzetellenére a hazai ipari vállalkozások jól teljesítettek tavaly, meg tudták őrizni teljesítményüket,sőt jelentős mértékű növekedést is el tudtak érni, ami bizakodásra ad okot a gazdaságinövekedést illetően is.

2022-ben ezt a kormány számos eszközzel segítette: olcsó hiteleket biztosított a Széchenyi
Kártya Programon keresztül, bevezette a kamatstopot a kkv-k számára, Gyármentő Programot
hozott létre és megindította az energiaintenzív vállalkozások támogatását.

A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében 2023-ban ki kell védeni a
recessziót, meg kell őrizni az ipar stabilitását. Ennek érdekében kidolgozás alatt áll egy új,
beruházásokat ösztönző tőkeprogram, ami kiegészíti minden idők egyik legnagyobb
kormányzati hitelprogramját, a 700 milliárd forintos kerettel elindított Baross Gábor
Újraiparosítási Hitelprogramot - írják.