A chicagói jazz aranykorát idézi ez a luxusotthon

Miles Davis
Miles Davis - Jazz Gala
Vágólapra másolva!
A szicíliai származású amerikai építész, Rosario Candela híres volt arról, hogy Manhattanben tervezett luxusépületeket a leggazdagabb családoknak. Candela azonban Chicagóban is alkotott egy lakóépületet, melyből egy lakás most eladóvá vált. Az ingatlan az 1920-as évek jazzkorszakának pompáját idézi meg.
Vágólapra másolva!

Az 1890-ben született Rosario Candela élete során mintegy 75 épületet tervezett, főként Manhattanben. Az előkelő házaiban olyan legendás családok éltek, mint a Vanderbiltek vagy a Rockefellerek. A szicíliai származású mester azonban Chicagóban is megálmodott egy lakóépületet, és ebben most eladóvá vált egy lakás – írja a Dirt.com.

Az 57 lakásos társasház 1929-ben épült, 5 millió dollárból, és az épület Chicago „aranypartján" található, pompás kilátással a Michigan-tóra. A 25 emeletes építmény legfelső két emeletén egy penthouse lakást alakítottak ki, melyet kifejezetten George Woodruff bankár számára terveztek.

A palotaszerű lakás 1975 óta Michael Wilkie, a DoALL nevű ipari szerszámgyártó cég örökösének tulajdonában van. A nyolcvanas éveiben járó Wilkie, aki a hírek szerint már jó ideje Floridában él, az elmúlt néhány évben próbálta eladni a lakást. 2020 júliusában például 24 millió dollárért dobta piacra. A csillagászati árat aztán folyamatosan csökkentették, jelenleg 9,75 millió dollárt (kb. 3,5 milliárd forint) kérnek érte.

A nagyjából 743 négyzetméter lakóterületű penthouse közvetlen lifttel közelíthető meg az előcsarnokból. A lakás sajátosságai közé tartozik az egyedi, faragott kőből kialakított kandalló, a 20 láb magas kazettás mennyezet, az íves ablakok, valamint a lélegzetelállító kilátás a tóra.

A hat hálószobával, illetve hat és fél fürdőszobával rendelkező ingatlan az 1920-as évek jazzkorszakának hangulatát idézi meg. Az extravagáns hangulatot olyan részletek biztosítják, mint a speciális vakolat, a famunkák, a kőfaragványok, az ólomüvegek vagy az Art Deco csempék.

A tetőtéri lakáshoz 465 négyzetméternyi kültéri rész is tartozik. Itt található egy szökőkúttal díszített, gondozott kert, egy fedett loggia, valamint több (zárt és nyitott) terasz is.

(Cikkünk kiemelt képén Miles Davis)