Egymillió munkahely megtartásához járultak hozzá a vállalati támogatási programok

Palkovics László
Budapest, 2019. augusztus 29. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőt mond az Európai Bizottság Európai Egyetemek pályázatát bemutató sajtókonferencián az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának épületében 2019. augusztus 29-én. A pályázat célja, hogy újonnan alapított egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány vállalati támogatási programjai az elmúlt három évben közel egymillió munkahely megtartásához vagy létrejöttéhez járultak hozzá, ennek 84 százalékát adta a kkv-szektor - mondta Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Nemzetközi családi vállalatok konferencián kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

Palkovics László korábbi technológiai és ipari miniszter elmondta, hogy a vállalkozások számát és a foglalkoztatást tekintve a kkv-k meghatározó szerepet töltenek be a gazdaságban, ugyanakkor a szektor exportértékesítése és a hozzáadott érték aránya alacsony.

A bejegyzett vállalkozások 99,1 százaléka mikro, vagy kis- és közepes cég, amelyek a foglalkoztatottak 68,6 százalékát adják.

Részesedésük az exportértékesítésből 14,9 százalék, valamint a beruházások 37 százalékát és a hozzáadott érték 47 százalékát adják.

Palkovics László kiemelte: a kkv-k háromszor akkora támogatásban részesültek az elmúlt három évben, mint a nagyvállalatok. A 2020 február és 2023 február közötti időszakban uniós és hazai forrásból, 2800 milliárd forint támogatással 5183 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat. Ugyanebben az időszakban a nagyvállalati beruházások 3560 milliárd forintot tettek ki 625 milliárd forint támogatás mellett. Az egységnyi önrészre jutó támogatás (beruházási intenzitás) a kkv-k esetében 62 százalék volt, amely közel duplája a 32,1 százalékos átlagnak.

A jelentős összegű közvetlen külföldi befektetéseknek (FDI) és a magyar tulajdonú cégek támogatásának köszönhetően a beruházási ráta Magyarországon 2022-ben jóval meghaladta az uniós 22,6 százalékos átlagot és 28,4 százalékra emelkedett - fogalmazott.

A vissza nem térítendő támogatások és hitelprogramok révén 2013 óta a mikro, a kis- és középvállalatok egy főre jutó bruttó hozzáadott értékének növekedése meghaladta a nagyvállalatokét és regionális összehasonlításban is kimagasló volt.

Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hatékonyságnöveléshez hozzájárult az adókörnyezet pozitív változása. 2010-ben egy átlagos középvállalat nyereségarányos adóterhelése a visegrádi országok között a legmagasabb szinten, 56 százalékon állt, ez a mutató 2022 végére 32,5 százalékra csökkent.

Palkovics László a kkv szektor előtt álló kihívások között említette a generációváltást, továbbá, hogy jelentős a magyar cégek lemaradása a digitalizáció és innováció területén. A Magyarországon működő vállalkozások 36 százalékát, ezen belül pedig a mikro vállalkozások 68 százalékát érinti a generációváltás. A probléma jelentőségét jelzi, hogy minden ötödik munkavállaló dolgozik ilyen vállalkozásnál. A leginkább érintett szektorok között a kereskedelem, a tudományos, műszaki tevékenység és a feldolgozóipar szerepel.

A digitális gazdaság és társadalom fejlettséget mérő 2022-es DESI rangsorban az EU 27 tagállama közül Magyarország a 22. helyen állt, az EIS innovációs listán pedig a 21. helyen. Az innovációs folyamatok fejlesztését célozza az egyetemi szektor ipari együttműködésének erősítése, az egyetemek egyfajta innovációs központtá (hub) történő átalakítása - fogalmazott.

A Széchenyi István Egyetem több mint 3000 vállalkozással alakított ki valamilyen partneri kapcsolatot, az olyan nagy multik, mint az Audi Hungária vagy a Bosch csoport mellett több kkv-vel - tette hozzá.
Az ötödik Nemzetközi családi vállalatok konferenciát Drótos György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense nyitotta meg. A Corvinus Családi Vállalati Központ vezetője elmondta, fontos, hogy a kis és közepes nagyságú cégek tanuljanak a multi cégektől, de ugyanez igaz fordított irányban is.

Reinhold Mayer, a Péter Horváth Stiftung alapítvány vezetőségi tagja kiemelte: a kis- és középvállalatok a német gazdaság gerincét alkotják, és nem kis hányaduk több százéves hagyománnyal rendelkezik, míg Magyarországon három évtizedes múltra tekintenek vissza a kkv-k. A konferencia fókuszában idén a munkaerő toborzása és megtartása szerepelt - tette hozzá.

A Corvinus Családi Vállalati Központ egyik alapítója a Péter Horváth Stiftung alapítvány. Horváth Péter, a Stuttgarti Egyetem professzora, az IFUA Horváth & Partners tanácsadó cég alapítója tavaly hunyt el.