Fontos határidő jön a körforgásos gazdaságra való átállásban

Bükki Nemzeti Park
A 16 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri homokkő egyházasgergei földtani alapszelvényénél a TETT Alapítvány önkéntesei a helyi lakosság által összehordott kommunális hulladék összegyűjtését kezdték el, egy 10m3-es konténert jócskán teleraktak.
Vágólapra másolva!
Május 31-ig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtani az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben – mondta el Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár emlékeztetett,

a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.

Ennek érdekében az országban júliustól átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer és az állam helyett egy magánvállalat, a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Ekkortól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően elindul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a termékek gyártóinak és forgalmazóinak - „a szennyező fizet" elve alapján - díjat kell fizetnie a termékei hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Ez a

  • csomagolásokat,
  • egyes egyszer használatos műanyagtermékeket,
  • elektromos és elektronikus berendezéseket,
  • elemeket és akkumulátorokat,
  • gépjárműveket,
  • gumiabroncsokat,
  • irodai és reklámhordozó papírokat,
  • sütőolajat és -zsírt,
  • bizonyos textiltermékeket és
  • a fabútorokat

érinti.

Illusztráció Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/sekelytengeri-uledekek-hulladekmentesitese-egyhazasgergen

Raisz Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvántartásba vételt a tevékenységet már folytató gyártóknak - az első belföldi forgalomba hozókat és a saját célú felhasználókat is ideértve - az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) által üzemeltetett OKIR rendszeren keresztül május 31-ig szükséges teljesíteni.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség elmulasztása hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

Az érintetteknek emellett a MOHU MOL Zrt. által üzemeltetett elektronikus felületen is regisztrálniuk kell a nyilvántartásba vétel kérelmezését megelőzően a hónap végéig.