Beyoncé tehet a magas svéd inflációról

Beyoncé, Stockholm, RENAISSANCE WORLD TOUR, koncert, turné, 2023
STOCKHOLM, SWEDEN - MAY 10: (Editorial Use Only) (Exclusive Coverage) Beyoncé performs onstage during the opening night of the “RENAISSANCE WORLD TOUR” at Friends Arena on May 10, 2023 in Stockholm, Sweden. (Photo by Kevin Mazur/Getty Images for Parkwood)
Vágólapra másolva!
Svédországban a májusi infláció magasabb volt a vártnál, és a szakértők szerint ennek igen különös oka volt: Beyoncé stockholmi koncertje.
Vágólapra másolva!

Svédországban az éves alapú infláció 9,7 százalékos volt májusban, ami bár kedvező az egy hónappal korábbi 10,5 százalékos szinthez képest, mégis elmaradt a várakozásoktól. A szakértők hangsúlyozták, hogy olyan területeken emelkedtek az árak, mint a szállodaipar, az éttermek, a rekreációs szolgáltatások vagy a ruhapiac.

A svéd Danske Bank vezető közgazdásza, Michael Grahn úgy látja,

Beyoncé stockholmi koncertje a magyarázat arra, miért nem csökkent a vártnak megfelelően az infláció

– írja a The Guardian.

Az énekesnő ugyanis Svédországban indította el a világkörüli turnéját, a fellépést pedig hatalmas érdeklődés övezte, sokan más országokból is odautaztak az előadásra. Grahn szerint a koncert időszakában a szállodák és az éttermek árakat emeltek, ami önmagában 0,2-0,3 százalékponttal emelhette meg a májusi inflációt.

Beyoncé májusi koncertje önmagában növelhette a svéd inflációt Forrás: Getty Images for Parkwood/Kevin Mazur

Beyoncé május 10-én és 11-én is fellépett a stockholmi Friends Arénában, és mindkét koncerten legalább 46 ezren vettek részt. Vagyis május közepén több tízezer rajongó jelent meg Stockholmban, aminek komoly árfelhajtó hatása volt. Emellett a svéd fizetőeszköz is relatíve gyengének számít jelenleg, így a külföldiek magas vásárlóereje ugyancsak megtámogathatta az inflációt.

Noha a szakértők szerint az ilyen jelenségek igen ritkák egy nemzetgazdaságban,

nem kizárt, hogy a svéd inflációt júniusban is befolyásolja majd egy hasonló esemény.

Június 24-e és 28-a között ugyanis Bruce Springsteen három koncertet is ad Göteborgban, aminek ugyancsak hatása lehet az országos gazdaságra.