Felmérték a női munkavállalók helyzetét az energiaszektorban

Nő, Energiaszektor, munkás, illusztráció,
Woman engineer, power engineer in helmet checks power line using computer tablet online. Electrician in outdoors. Electric lines of high voltage at sunset. Distribution and supply of electricity
Vágólapra másolva!
Bár az ágazat férfiközpontú imázsa némileg csökkent az elmúlt öt évben, sikeres női vezetők kellenek ahhoz, hogy több nő akarjon az energiaszektorban dolgozni, legalábbis a Boston Consulting Group (BCG) és a Women in Energy Egyesület (WONY) legújabb kutatása szerint. A felmérés a kelet-közép és délkelet-európai régió 10 országára fókuszálva 85 energiavállalat és 4000 munkavállaló részvételével készült, és a nők munkaerőpiaci helyzetének alakulását vizsgálja az energiaszektorban.
Vágólapra másolva!

A női szerepvállalásokkal kapcsolatos sztereotip állítások is elhangzottak a friss kutatásban, igaz az iparágban dolgozó férfiak és nők nagyobb mértékben ösztönöznék lányukat az energiaszektorban való elhelyezkedésre mint 2018-ban, amikor a BCG és a WONY először készítette el közös kutatását. Ennek ellenére

a pályaválasztó nők között elterjedt megítélés, hogy ezt az iparágat tradicionálisan férfiak dominálják.

Ezt jelzi, hogy bár a régióban a természettudományokhoz, technológiához, mérnöki tudományokhoz és matematikához kapcsolódó tudományágakban (STEM) végzettek 41 százaléka nő, az energiaszektorban dolgozók között csak 28 százalék a nők aránya. Felfelé haladva a ranglétrán, a nők aránya tovább csökken a szektorban. Míg a régióban a felsővezetői pozíciók 23 százalékát nők töltik be, addig a közép-kelet-európai energiavállalatoknak mindössze 10 százalékát vezeti nő.

A nők továbbra is nagyon alulreprezentáltak az energiaszektorban Forrás: Shutterstock/Zoteva

„Az első probléma a nők bevonzásával van az energiaszektorba.

Példaképekre van szükség, reflektorfénybe kell a női vezetőket állítani." - mondta Beck Zsófia, a Boston Consulting Group ügyvezető igazgatója és partnere. A kutatás bebizonyította az összefüggést a női top vezetők száma és a régiós mérnöki egyetemi jelentkezések növekedése között.

A nők továbbra is nagyon alulreprezentáltak az energiaszektorban, arányuk 2 százalékponttal
növekedett 28 százalékra 2018 os 2022 között, míg a vállalatok igazgatótanácsaiban ez csak 14 százalék, annak ellenére, hogy

azok a vállatok, amelyek vezetésében magasabb a nők aránya, bizonyítottan sikeresebbek és jobban reagálnak a válsághelyzetekre.

„Ahhoz, hogy változtassunk ezen a helyzeten, a vállalatoknak az üres ígéretek helyett gyakorlati
megoldásokat kell kínálniuk. A meghirdetett irányelveket át kell ültetni a mindennapokba,
transzparens, hiteles és inklúzív lehetőségeket kell kínálni a nők számára a karrierépítés minden
lépcsőfokán." - hívta fel a figyelmet Pánczél Andrea, a Women in Energy Egyesület társalapítója és
elnöke.

„Ehhez azonban egy komoly szemléletváltásra is szükség van, hogy ne azt a kérdést kelljen
folyamatosan megválaszolni, hogy miben más egy nő, mit tudna hozzátenni a diverzitás egy-egy
igazgatóság működéséhez, hanem tényként kellene elfogadni, hogy a nők is vannak olyan
tehetségesek, képzettek és szorgalmasak, mint a férfiak." - véli Beck Zsófia.

Amíg nem lesz nyilvánvaló mindenki számára, hogy nők is érvényesülhetnek ebben az iparágban, és akár a csúcsvezetői pozícióba is eljuthatnak, addig a mostani tendencia nem fog javulni Forrás: Shutterstock/Alpa Prod

A Covid-járvány, a fenntarthatóság és az ESG kritériumok (környezetileg és társadalmilag felelős
vállalatirányítás) szerepének folyamatos növekedése, illetve a szomszédos Ukrajnában dúló háború
az energiaszektorra is komoly hatást gyakorolt.

A járvány hatásaként a nők otthoni kötelezettségei a BCG felmérései szerint megnőttek, de a Covid-járvány időszaka azt is bebizonyította, hogy a flexibilis munkavégzés lehetséges. A rugalmas munkalehetőségek szélesebb körű felkínálása lehetővé tenné a közép-kelet-európai energiavállalatok számára, hogy könnyebben megtartsák tapasztalt munkatársaikat, állapítja meg a BCG és a WONY tanulmánya.

2018-ban a fiatal férfiak és nők leginkább a kihívásokkal teli, de sikerekben gazdag munkát, a
képzést/tanulást és fejlődést tartották munkájuk legfontosabb szempontjának. A mostani felmérés
szerint ez jelentősen megváltozott.

A férfiak és a nők minden korcsoportban, beleértve a fiatalabb generációkat is, a munka és a magánélet egyensúlyát, valamint a munkahely biztonságát tartják a legértékesebbnek az energiaszektorban.

Az ESG kritériumok szerepének növekedése az esélyegyenlőség normáinak meghatározása növelte a
nők munkaerő-piaci arányát, és elhozta a nők vezető pozícióba kerülését. Ezt a pozitív hatást
szabályozással és szigorú kvótákkal sikerült elérni.

A szomszédban dúló háború hatására bekövetkező energiaválság és az orosz energiatermékekre
vonatkozó szankciók arra késztették az országokat, hogy az energiaátállásra összpontosítsanak és
felgyorsítsák az energiaátmenet folyamatát.

Nagyobb hangsúly került a megújuló energiára, azinformatikára, a mesterséges intelligencia fejlesztésére és ezek feladatok pozitívan befolyásolhatjáka nők szerepének növekedését az energiaszektorban.

A Women in Energy Egyesület a gyakorlatban segíti az energetikában dolgozó női szakembereket;közösséget, támogatást és fejlődési lehetőséget kínálva a karrierépítés összes szakaszában.„Több éves múltra visszatekintő mentor programunk sikeresen támogatja a fiatalok elhelyezkedését, ebben az izgalmas és innovatív iparágban. Továbbá számos kezdeményezéssel segítjük a már vezető pozícióban dolgozó nők láthatóságának növelését, ezzel inspirálva másokat. Ahogy azt a kutatás is alátámasztja, csak így lehet változtatni azokon az előítéleteken, beidegződéseken amelyek gátolják a nők érvényesülését és előremenetelét az energetikában," mondta Pánczél Andrea.