Fontos bejelentés érkezett a Moltól

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
A Mol-csoport épülő poliol komplexumában sikeresen lezajlott a propilén-oxid, a poliol gyártás legfontosabb alapanyagának beadagolása a fél tonnás kísérleti üzembe. A sikeres teszt egy újabb lépés afelé, hogy - várhatóan az év második felében - megkezdődhessen a nagyüzemi termékek próbagyártása is. Ezzel egyidőben a Mol-csoport poliol vevőtalálkozót rendezett, ahol a leendő vevőkör jobban megismerhette a projekt részleteit.
Vágólapra másolva!

A poliol üzemegységei a kivitelezést követő üzembehelyezési fázisba léptek. Egyes kiszolgáló üzemek és a fél tonnás kísérleti poliol üzem esetén már üzemeltetési fázisról beszélhetünk. Utóbbinál sikeresen megkezdték a propilén-oxid, a poliol gyártás legfontosabb alapanyagának beadagolását - írja a társaság közleménye.

Ezzel egyidőben, június 15-én megtartotta a vállalatcsoport az első poliol vevőtalálkozóját, amelyre az új székházban, a Mol Campusban került sor és ahol a résztvevőknek lehetősége nyílt jobban megismerni a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházásának részleteit.

Amennyiben sikeresek a kísérleti üzem gyártási próbái, az év második felében megkezdhetjük a nagyüzemi termékek próbagyártását és a kulcsvevőink felé történő kiszállítást tesztelési és termékelfogadási célból. A komplexum elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben fogja tartani a gyártás teljes értékláncát - mondta Császár Péter, a Mol csoportszintű downstream vegyianyagok ügyvezető igazgatója.

A vegyipari átalakítás zászlóshajója az 1,3 milliárd eurós befektetéssel Tiszaújvárosban felépülő poliol komplexum, mely évente 205.000 tonna poliéter poliol előállítására lesz képes.

A Mol-csoport június 15-én megtartotta az első poliol vevőtalálkozóját Forrás: MARK_KISS/Mark_Kiss

A poliolt számos különböző iparágban használják fel termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a bútoriparban (kárpitozott bútorok, matracok), autóiparban (autóülések és beltéri elemek) és építőiparban (szigetelő habok) egyaránt. A felhasználási területe rendkívül széleskörű és sokrétű.

A vállalat 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez.

A poliol komplexummal egy időben a propilén gyár építése is a terveknek megfelelően halad. A gyár kiviteli tervezési munkái meghaladták a 80 százalékot, az építész kivitelezési munkák készültsége közel 30 százalékos. Várhatóan 2024 második felében indulhat a propiléngyártás.