Ezek a világ leghalálosabb lépcsői

lépcsősorok, A világ 7 legfélelmetesebb létrája, 1. THE HALF DOME CABLE ROUTE IN CALIFORNIA'S YOSEMITE NATIONAL PARK
1. THE HALF DOME CABLE ROUTE IN CALIFORNIA'S YOSEMITE NATIONAL PARK - Going up on the Half Dome cables, Yosemite National Park, California 2017
Vágólapra másolva!
Az Origo összeállítást készített azokról a látványos lépcsősorokról, amelyek megmászása során nem pusztán lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetnek, hanem esetenként életveszélynek is kiteszik magukat a bátor vállalkozók. Akár természeti csodák fölé magasodnak, akár városi nevezetességek belsejében kanyarognak, ezek a lépcsők inkább az erősebb idegzetűeknek, és a tériszonytól  nem szenvedőknek ajánlottak.
Vágólapra másolva!

Életveszélyes lépcsőkön át vezetett az út az iskola felé

A Sziklafal lépcsője Forrás: Imaginechina via AFP/Dong Mu

A kínai Szecsuán tartományban az Atuler elszigetelt falu gyermekei hosszú éveken át csak extrém és nagyon veszélyes úton járhattak az iskolába.

Ez a település 1400 méterrel a tengerszint fölött található,

és mindösszesen 80 elszegényedett család otthona volt. „Sziklafalunak" is nevezték, mert csak egy nyolcszáz méter magas sziklafal vezetett onnan a civilizációba, a mászás pedig minimum másfél óráig tartott. 2016-ban a The Guardian mutatta be, ahogy az iskolába járó mintegy tizenöt gyerek, szülői felügyelettel, rozoga falétrákon mászott le és fel a sziklafalon. A paprikát és diót termesztő mezőgazdasági közösség vezetője a Beijing Newsnak elmondta, hogy a hegytetőn nem volt elég hely ahhoz, hogy ott építsék fel az iskolát. A helyiek akkori beszámolói szerint már több halálos kimenetelű baleset is történt ezen az útvonalon, hiszen

elég volt egy rossz fogás, és az ember a halálba zuhanhatott.

A kínai hatóságok a cikk és a benne szereplő videó nyilvánosságra kerülése után 2016 novemberében biztonságosabb acéllétrákra cserélték ki az elhasználódott kapaszkodókat – de ez sem jelentett teljes megoldást. A hírek szerint a kínai kormány kiemelten kezelte az ügyet, és 2020-ban úgy oldotta meg a problémát, hogy a családokat leköltöztette a városba, modern lakásokba.

A félkupola kötélpálya a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található Yosemite völgy híres gránitkupolájának megmászása során a túrázóknak vigyázniuk kell, hova lépnek, hiszen végig csúszós pályán kell haladniuk. Az utolsó 122 méteres emelkedő ráadásul meredek sziklán vezet felfelé, ahol csupán a gránitba csavarozott kötéllétrák nyújtanak némi támaszt. Többen meghaltak már ezen az útvonalon, mert viharban, vagy közvetlenül azután vágtak neki az elképesztő emelkedőknek. A vállalkozókak továbbra is azt ajánlják, hogy csak csendes, napsütéses időben keressék fel ezt a létrát.

A félkupola kötélpálya Forrás: Shutterstock/Oliinyk Inna

A Zhongtuan-i késes létrák Kínában

A délkelet-kínai Fujian tartományban található Zhongtuan falu lakosai háromévente a 10. holdhónap 15. napján aratási fesztivált tartanak. Az egyik hagyományos fesztiválszokás szerint mezítláb kell felmászniuk egy 36 élesített pengéből álló létrán, miután a falusiak megáldották őket. Az első ember, aki végrehajtja a veszélyes lépcsőzést, a csúcson egy székre ül, és díjakat osztogat a többieknek, akik felérnek mellé. Eközben Kína más kultúráiban is létezik a fájdalmas gyakorlat saját változata, például a Yunnan tartománybeli Bai népnél, ahol a késes létrára való felmászás vallási rítus.

A késes létra Forrás: Getty Images/China Photos

A dél-afrikai Royal Natal Nemzeti Park láncos lépcsői

A dél-afrikai Észak-Drakensbergben, a Royal Natal Nemzeti Parkban található a régió egyik leghíresebb természeti látványossága, az Amfiteátrumnak nevezett sziklafal, ami mintegy 5 kilométer hosszú és 500 méter magasan nyúlik az ég felé. Az adrenalinfüggőknek kifejezetten ajánlott a Chain Ladder Hike túra, ami egy rozoga láncos létrás ösvényen, a Tugela-folyó és a világ második legmagasabb vízesése mellett vezeti el a parkba látogatókat.

A láncos lépcsősor Dél-Afrikában Forrás: Shutterstock/Grobler Du Preez

A Kanári-szigeteken, Gran Canaríán található kötéllétrák

Amikor a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó, Afrika partjainál fekvő Gran Canaria szigetére látogató hegyi kalandorok meglátják a hegyvidéki régiót átszelő mászókábeles mászóutakat, az Alpok vagy a Dolomitok juthatnak eszükbe, ahol a via ferrate-k (olaszul "vasutakat" jelent) sokkal gyakoribbak. Gran Canarián a vulkanikus régió drámai csúcsait és barlangjait fedezhetik fel egy sor védett hegymászóútvonalon a vállalkozók. Vékony, laza kábelek vannak a sziklákhoz csavarozva, így a túrázók egymás után mászhatnak, hogy elérjék a sziget legmagasabb csúcsát.

Kötéllétra a Gran Canaríián Forrás: Shutterstock/Beautiful Landscape

Cikkünk továbbá látványos felvételekkel folytatódik, kérjük lapozzon!