Fontos levelet kap a bankjától, ezt mindenképp olvassa el

Family care Medical Insurance Consoling Loan Insurance Savings Forecasting Investment Help - Single Word Paper Chain Moving House Accident And Insurance Themes Protection Unity Togetherness Support Assistance Love Care Security Concepts Paper Wood - Mater
Close up of female and male hands protecting a paper chain family. Top view of two hands form a circle around white paper chain family on wooden table. Family care, insurance and helping hand concept.
Vágólapra másolva!
A családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében kötelező tájékoztatást küldenek a bankok - írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaik a jelenlegi szankciós infláció mellett is megőrizhessék értéküket.

A lakossági folyószámlákon található mintegy 7 ezer milliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben jelentősen veszít az értékéből.

A családok megtakarításának és a pénzügyi tudatosságának növelése érdekében a kormány azt a döntést hozta, hogy

a bankoknak kötelező módon, összehasonlítással szükséges tájékoztatniuk ügyfeleiket megtakarítási lehetőségeikről,

a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, bemutatva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé.

A családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekébenmkötelező tájékoztatást küldenek a bankok Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Rido/Ridofranz

Annak érdekében, hogy függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától, mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány miniszteri rendeletben határozza meg a tájékoztató levél tartalmi és formai elvárásait, amelynek társadalmi vitája hamarosan
megkezdődik - írja közleményében a minisztérium.

A kötelező tájékoztatás része azon 4 elemből álló intézkedéscsomagnak, aminek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése. Míg a tájékoztató levél és a 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) megtakarításokra (állampapírok kivételével) történő kibővítése a lakosságot, addig a bankok állampapírvásárláshoz kötött extraprofitadó-csökkentési lehetősége és a befektetési alapok szabályozása – amely szerint az alapok többek közt likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyben kell tartsák – az intézményi befektetőket célozza. A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el.