Új emlékérmét bocsát ki a jegybank

A Pákozdi Katonai Emlékpark - Nemzeti Emlékhely tiszteletére kibocsátott emlékérme előlapja
A Pákozdi Katonai Emlékpark - Nemzeti Emlékhely tiszteletére kibocsátott emlékérme előlapja
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank „Pákozdi Katonai Emlékpark" megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájának 175. évfordulóján, 2023. szeptember 29-én. A 3000 Ft névértékű emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat tizedik eleme. Az emlékérmét Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész tervezte.
Vágólapra másolva!

Az 1848. szeptember 29-én Pákozd-Sukoró térségében megvívott csatát a magyar szabadságharc kezdetének tekintjük, ahol a magyar honvédsereg megvédte a forradalom és az áprilisi törvények vívmányait, visszavonulásra kényszerítve a túlerőben lévő Jellasics horvát bán seregét.

A győzelem elsősorban morális hatása miatt vált a magyar honvédelem jelképévé. 1992-től szeptember 29-ét a szárazföldi haderőnem napjaként tartjuk számon.

A Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére, 1951-ben állított obeliszk környezetében került kialakításra. Jelen formájában az emlékhely 2010-ben nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetét, az elmúlt 175 év főbb katonai eseményeit, és emléket állítson e korok ismert és ismeretlen katonahőseinek. Pákozd a Magyar Honvédség központi emlékhelye, amely nemcsak az ütközet áldozatainak, hanem az önkényuralom idején kivégzetteknek is emléket állít. Doni kápolnája a második világháború magyar hősi halottai, míg a békefenntartók emlékműve az idegen földön békét fenntartó magyar katonák áldozatvállalása előtt tiszteleg.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájának 175. évfordulóján a Magyar Nemzeti Bank „Pákozdi Katonai Emlékpark" megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki.

A 3000 Ft névértékű emlékérme a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat 10. elemeként jelenik meg. A sorozat a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, tagjai technikai specifikációjukban azonosak. Tartalmukat tekintve azt az irányelvet követik, hogy az érme egyik oldalán egy, a teljes emlékhelyet reprezentáló kép jelenik meg, míg a másik oldal annak egy karakterisztikus részletére fókuszál.

A „Pákozdi Katonai Emlékpark" megnevezésű emlékérme előoldalán az 1848. szeptember 29-én vívott pákozdi csata emlékére 1951-ben állított obeliszk (Kiss Kovács Gyula kétszeres Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, érdemes művész alkotása) ábrázolása látható, háttérben a nemzeti emlékhely környezetével és a Velencei-tóval. Az előlapon találhatóak továbbá a törvényes fizetőeszközök kötelező elemei: a kibocsátóra utaló „MAGYARORSZÁG" felirat, balra középen, két sorban a kibocsátás helyét jelölő „BP." verdejel és a kibocsátás évét megörökítő „2023" verési évszám, az obeliszk ábrázolásától jobbra, két sorban a „3000" értékjelzés és a „FORINT" felirat olvasható.

A Pákozdi Katonai Emlékpark - Nemzeti Emlékhely tiszteletére kibocsátott emlékérme előlapja Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A hátoldalon a középmezőben a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely felülnézeti ábrázolása látható, melyet külső gyűrű övez. A külső gyűrűben a nemzeti emlékhely megnevezése olvasható két félköriratra tagolva (fent a „KATONAI EMLÉKPARK • PÁKOZD" felirat, lent a „NEMZETI EMLÉKHELY" felirat), bal oldalon a nemzeti emlékhelyek emblémája, jobb oldalon az emlékérmét tervező Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész mesterjegye látható.

Az emlékérme hátlapa Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az emlékérme 90% réz és 10% cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 10 000 darabos példányszámban jelenik meg, bronzpatinázott kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Pákozdi Katonai Emlékpark" emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében 2023. szeptember 29-től a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a webáruházában.