Újra felpörgött a csipek piaca

Samsung Exynos chip
Vágólapra másolva!
A globális csippiac kezd magára találni. Az MI-alapú eszközök terjedése nagy keresletet generál a csipeknek. Ez az üzletág ugyan még veszteséges, de egyre kisebb a mínusz a Samsungnál.
Vágólapra másolva!

A Samsung Electronics a folyó év legmagasabb negyedéves üzemi eredményéről számolt be kedden, mivel a számítógépes csipek üzletágából származó veszteségek csökkentek a globális kereslet lassú élénkülésének hatására.

Jó hír ez a cégnek, hiszen az okostelefonok piaca meglehetősen gyengén teljesít, és már sokadik negyedéve csökken ezen a területen az eladás.

Ennek megfelelően a csipek szektora sem teljesített jól. Amúgy a gyártók között nem csak a Samsung, hanem az összes többi is gyengén szerepelt a telefon szegmensben, aminek főként az az oka, hogy a kínai vásárlók már nem akarnak olyan lépést tartani a technológiai újdonságokkal.

A pandémia alatt azonban fellendült a legmodernebb eszközök piaca.

Samsung Exynos chip Forrás: samsung

A Samsung üzleti tevékenységének további javulására számít a következő hónapokban a személyi számítógépek és okostelefonok iránti keresletnövekedés hatására, továbbá a mesterséges intelligencia (MI) alapú eszközök és szolgáltatások terjedésére, ami növeli a DRAM csipek iránti igényt.

Az MI eszközök nagy teljesítményű csipekeket igényelnek, így ez vélhetően lökést adhat a teljes információ technológiai üzletágnak.

A végcél az, hogy a MI olyan eszközzé váljon, mint az internet. Vagyis bárhonnan, bármikor rá lehessen kapcsolódni egy-egy okoseszközzel. Logikusan ez ma a telefonoknál elképzelhető, de valójában a gépjárművek is hasonló információtechnológiai eszközökké válnak a következő néhány évben.