Milliós bírságot kaphatnak azok az autósok, akik ezt nem tudják

autóvezetés
Vágólapra másolva!
Rengetegen szeretnék átalakítani, felspécizni az autóikat, hogy egy kicsit menőbbnek tűnjenek. Egyes változtatások azonban elég komoly bírságokat vonhatnak maguk után - tudta meg a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

A briteket arra figyelmeztették, hogy nem mindig éri meg autóik csinosítgatása, átalakítása. Súlyos bírságot kaphatnak ugyanis azok, akik mélynyomót szereltetnek az autójukba, vagy ablakokat besötétítik. Ha ugyanis a szabályokat megszegik, akár 2.500 fontos (egymillió forintos) büntetést, és több büntetőpontot is kaphatnak.

A kép csak illusztráció Forrás: Thinkstock

2.500 font bírság és három büntetőpont

Az alacsonyabbra engedett autók nem feltétlenül jelentenek törvénysértést, de fontos, hogy ez semmiképpen ne zavarja a kormányzást, és az autó fényszóróinak magasságát. A felfüggesztés módosítását mindig hozzáértő szerelőnek kell elvégeznie, és az alkatrészeket soha nem szabad összevágni és összehegeszteni, mivel ez veszélyessé teheti az autó vezetését.

A járműhöz lehet spoilert hozzáadni, de azt biztonságosan kell rögzíteni a karosszériához, hogy vezetés közben ne váljon le, és ne legyenek rajta veszélyesen éles szélek. A brit KRESZ szabálya szerint a spoiler nem akadályozhatja a vezető kilátását az útra vagy a forgalomra.

A fényszórók sötétíthetők, de legfeljebb 50 százalékos mértékben. Ezeknek viszont elöl fehér vagy sárga, hátul pedig piros színűnek kell maradniuk. A brit KRESZ kimondja, hogy az autó fényszóróinak mindig működniük kell, és azokat tisztán kell tartani.

Ha a járművezetők nem tartják be ezeket az előírásokat, és ezért veszélyes állapotban használják autójukat, 2.500 font bírságra számíthatnak, valamint három büntetőpontra a jogosítványaikban.

Ha mélynyomót szerel be - a rendőrség lefoglalhatja az autót

A mélynyomó beszerelése nem törvényellenes, de ha az túl hangos, és így riadalmat kelthet, akkor a rendőrség megállíthatja a járművet. A britek 2002. évi rendőrségi reformtörvénye értelmében a rendőrségnek jogában áll lefoglalni és elszállítani az autót, ha a járművezető nem tartja be a zajszintre vonatkozó figyelmeztetést.

Ablakok sötétítése - 60 font pénzbírság és három pont

A törvény előírja, hogy az autó első szélvédőjének legalább 75 százalékban, míg az első oldalablakoknak legalább 70 százalékban kell átengednie a fényt. Az ezeket az előírásokat sértő üvegek felszerelése vagy értékesítése illegális, és ha egy autó ablakai túlságosan sötétítettek, a sofőr "eltiltó határozatot" kaphat, amely megakadályozza, hogy a járművet használja, amíg az extra sötétítést el nem távolítják. Alternatív megoldásként kaphat egy büntetőfelhívást, amely 60 font (26.000 forint) pénzbírságot és három büntetőpontot von maga után a jogosítványban.

A kipufogó hangosabbá tétele - 50 font bírság és az autó forgalomból való kivonása

Illegális a kipufogót úgy változtatni, hogy emiatt a jármű hangosabb lesz, miután az már "típusjóváhagyást" kapott, azaz megfelel a környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak. A rendőrség akkor is intézkedhet, ha egy autó hangtompítója nem úgy működik, ahogyan azt tervezték. A túl zajos kipufógós autó miatt annak vezetője ötven font (22.000 forint) bírságot kaphat, és az ominózus autót kivonhatják a forgalomból, amíg a kifogásolt kipufogót el nem távolítják.

Egy halloweeni ruházat miatt is bírságolnak már a rendőrök ebben az országban. A briteknél a körforgalomban elkövetett szabálytalanság is hatalmas pénzbírságot von maga után. Az Origo a denevér Kresz szabályait is bemutatta, olvassa vissza.