Megtámadták a világ legnagyobb bankját - ebből óriási baj lehet

Hongkong, Bank of China Tower
(170604) -- HONG KONG, June 4, 2017 (Xinhua) -- Photo taken on Feb. 28, 2017 shows Bank of China Tower and ICBC Tower in Hong Kong, south China. This year marks the 20th anniversary of Hong Kong's return to the motherland. (Xinhua/Li Peng) (lfj)
Vágólapra másolva!
Kibertámadás érte a világ legnagyobb bankját, a kínai ICBC-t. A pénzintézet amerikai pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó részlege elleni akció állítólag még az amerikai kincstári kereskedelemre is hatással volt - számol be az ügyről a CNBC.
Vágólapra másolva!

Zsarolóvírussal elkövetett támadás érte az Industrial and Commercial Bank of China-t (ICBC), mely pénzügyi eszközei alapján a világ legnagyobb bankjának számít. Az incidens még a múlt héten történt, a bank utólagos közlése alapján csütörtökön. A kínai állami tulajdonú pénzügyi vállalat azt állítja, hogy a támadás észlelése utána sikerült elszigetelniük az érintett rendszereket, és ezzel megakadályozták, hogy a támadás nagyobb károkat okozzon.

Az ICBC toronyépülete Hong Kongban Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Li Peng

Ezt a kijelentést ugyanakkor amerikai források árnyalják. Több forrásra hivatkozva a Financial Times arról ír, hogy a zsarolóvírusos támadás következtében az ICBC amerikai kincstárral folyatott ügyletei nem teljesültek, ami átmeneti zavart okozott az érintett piaci szereplők körében, amelyek nevében a bank kincstári ügyekkel foglalkozó részlege eljárt. Az ICBC annyit közölt:

a támadást megelőzően minden ügyletet sikeresen lezártak rendszereikben, azok könyvelése teljesült. A vállalatnál alapos vizsgálatot ígértek annak kiderítésére, ki vagy mi állt az akció mögött.

Azt is közölték, hogy együttműködnek a hatóságokkal az eset részleteinek feltárása érdekében.

Az ICBC szerint az amerikai pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó részlegük elektronikus rendszerei függetlenül működnek a bank kínai alrendszereitől, központjukat illetve a New York-ban található fiókjukat pedig nem érintette a kibertámadás.

Az incidens kapcsán megszólalt az amerikai Pénzügyminisztérium is, amely közölte, hogy a szövetségi szabályozó hatóságok mellett a pénzügyi szektorban működő alapvető fontosságú szereplőkkel is kapcsolatban vannak, és szoros figyelemmel kísérik a helyzetet.

A támadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. Egyes kiberbiztonsági szakrétők arra következtetnek a rendelkezésükre álló információk alapján, hogy az akció mögött állók a LockBit 3.0 nevű zsarolóprogramot használták az ICBC ellen.