Ingyen adják a húsüzemeknek a birkákat

birka, sheep, juh, illusztráció
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Meredeken esik a birkahús ára Ausztráliában, így egyes gazdálkodók ingyen adják a vágóhidaknak állataikat, sőt, olykor szélnek eresztik őket, mert így még mindig kevesebb a veszteségük, mintha a gazdaságukban tartanák azokat. A jószágok száma rekordra ugrott, köszönhetően az elmúlt évek csapadékos időjárásának.
Vágólapra másolva!

Brutális mértékben, közel 70 százalékkal csökkent a birka vágóhús ára Ausztráliában egy év alatt, most nagyjából 500 forintba kerül, egy kiló. A piacon túlkínálat van, a kereslet csökken a húsfajtára, mindez pedig nehéz helyzet elé állítja az ausztrál farmereket.

Tim Jackson, ausztrál iparági elemző szerint furcsa előzményeket látni a mostani helyzet mögött.

Ausztráliában ugyanis most rekordra ugrott a juhok állományának nagysága, 78,75 millió jószágot tartanak nyilván, ami 2007 óta a legmagasabb érték.

Az elmúlt évek kiemelkedően jó eredményeket hoztak a haszonállatok tartói számára, mondja Jackson. Emögött pedig az állt, hogy a korábbi három évben az átlagosnál jóval több csapadék hullott Ausztrália három fő juhtartó régiójában, aminek eredményeként nem csak az állatok mérete és súlya gyarapodott, hanem megugrott az egyedek száma is. A 2020-ban regisztrált, 100 éves mélypontot jelentő mértékhez képest a juhnyájak 2023-ban 23 százalékkal voltak nagyobbak.

Képünk illusztráció Forrás: Pexels / Yang Deng

A farmerek szerencséjére a kereslet is nőtt a birkahús iránt az elmúlt években, azonban most szűkebb esztendők jönnek Steve McGuire, agrogazdasági szakértő szerint. A hús iránti kereslet ugyanis megcsappant, a túlkínálat miatti árcsökkenés következtében pedig az állatok egy része nem is jut piacra. A gazdák úgy próbálják költségeiket csökkenteni, hogy az állatok egy részét szélnek eresztik, egy részüket pedig ingyen adják át vágásra, de

ezen a ponton további problémaként jelentkezik, hogy a vágóhidak és a húsüzemek nem győzik kapacitással a feldolgozást.

Ausztrália a világ vezető előállítója és exportálója a birkahúsnak, az ott jelentkező túlkínálat a világpiaci árakra is nyomást helyez. Bár az ausztrál birkahús októberi exportja rekordot döntött, ez az elemzők szerint még nem elég a készletek optimális szintre csökkenéséhez. Többen közülük a birkahús árának ottani és nemzetközi csökkenésére számítanak, számol be arról a CNBC.