Kiderült, mennyi csokimikulást eszünk évente

csoki csokoládé mikulás télapó
Vajon mi rejlik az ártatlan mosoly mögött?
Vágólapra másolva!
Évente mintegy 8 millió csokimikulást adnak el Magyarországon  - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) friss közleményéből. Cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű, cukormentes: széles a kínálat a csokimikulások piacán, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb.
Vágólapra másolva!

A Magyar Édességgyártók Szövetségének kimutatása szerint Magyarországon közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással. Az adventi időszakhoz köthető „üreges csokoládé" Mikulás-figura népszerűsége évről évre töretlen a vásárlók körében, ebből a termékből évente közel nyolcmillió darabot adnak el Magyarországon.

Az adventi időszakban a szaloncukor, az üreges figurák és az adventi naptár a legkedveltebb édességek. A csokimikulás az üreges formacsokoládék kategóriájába tartozik, ahogy például a húsvétkor népszerű csokinyulak is. Tapasztalatok szerint mind a multinacionális, mind a magyar tulajdonú gyártók sikeresek a szezonális édességek piacán, még a kisebb előállítók is jelentős tételeket tudnak értékesíteni ilyenkor.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr.com / Lee Carson

Így vásárolunk most csokimikulásokat

Nagyjából egy évtizede tart a folyamat, amelynek eredményeként a fogyasztók egyre inkább a drágább, de minőségibb termékeket választják. Ugyanakkor a mostani időszak jelentős kihívást ad az édességkészítők és -gyártók számára, egyetlen év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó piaci ára is jelentősen emelkedett.

A csokimikulások iránti kereslet a hagyományos étcsokoládé/tejcsokoládé megosztást követi, azaz inkább a tejcsokoládé a keresettebb, de az ét aránya növekszik.

A NAK közleményéből kiderül az is, hogy a funkcionális, cukormentes, vegán és egyéb alternatív élelmiszerek iránti kereslet élénkülése is megmutatkozik. Továbbá - kis mennyiségben - készülnek például üregükben cukorkával töltött, vagy kétrétegű, kétízű vagy akár paleo mikulások.

A mikulásoknál azonban nincs olyan gazdag ízkínálat, mint a szaloncukroknál, de ez a termékek jellegéből és elkészítési módjából is adódik.