Új-Zéland füstbe ment terve - befuccsolhat a dohányzásmentes generáció ötlete

dohányzás leszokás füst
Sosem késő elindulni füstmentes élet útján
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy mégsem Új-Zéland lesz a világ első dohányzásmentes országa, az újonnan megalakult kormány ugyanis azt tervezi, hogy eltörli a dohányzást betiltó törvényeket- írja a BBC-re hivatkozva a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

A Jacinda Ardern vezette egykori új-zélandi kormány tavaly fogadta el azokat a szabályokat, amik alapján minden 2008 után született állampolgár számára megtiltotta volna, hogy valaha bármilyen dohányterméket vásárolhasson. Ezzel az ország előző vezetésének az lett volna a célja, hogy a jövő generációi soha ne szokhassanak rá a dohányzásra. A tavaly elfogadott szabályozás nem csak tiltotta volna, hogy a 2008 után születettek valaha is cigarettát vásároljanak, hanem el is távolították volna a dohánytermékeket az országban található kereskedők 90 százalékától. Emellett kötelezték volna a gyártókat, hogy a forgalomba hozott cigaretták nikotinszintjét csökkentsék az addigi érték felére. Az egészségügyi szervezetek szerint ezzel az intézkedéssel évente akár 5 ezer ember életét is meg lehetett volna menteni.

Sosem késő elindulni füstmentes élet útján Forrás: 123rf.com

"Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért
bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni" - jelentette ki még 2021-ben Ayesha Verall akkori egészségügyi miniszter.

Új-Zéland új, jobbközép kormánya november 27-én tette le az esküt, és egyes információk szerint eltörölnék a dohányzásmentes tervet.

Tavaly az új-zélandi szabályozás hírére az Egyesült Királyságban is belengettek egy hasonló jogszabály bevezetését, bár ebben azóta nem történt érdemi előrelépés.

Egy másik Európai ország is tett már jelentős lépéseket afelé, hogy betiltsák a dohányzást,

így a mostani fejlemények tükrében Svédország lehet a világon az első, ahol már senki nem dohányozhat.