Szigorú fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre lehet számítani jövőre

élelmiszerek, kötelező akciózása, árleszállítása, 2023.06.01., kormányzati intézkedés, élelmiszerárstop
Vége az élelmiszerárstopnak, de több más intézkedés védi továbbra is a magyar családokat
Vágólapra másolva!
Közreadta az illetékes tárca, milyen ellenőrzésekre és termékbiztonsági szempontú laboratóriumi vizsgálatokra számíthatnak a vállalkozások és termékeik 2024-ben a fogyasztóvédelmi hatóságok részéről. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) hivatalos weboldalán már megtalálják az érdeklődők a jövő évre betervezett fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzések listáját tartalmazó dokumentumot, az ún. Ellenőrzési és Vizsgálati Programot (EVP).
Vágólapra másolva!

Kiemelve néhányat a jövő évi ellenőrzési célterületek közül, felkészülhetnek az autósboltok, lakkokat és festékeket, mosó- és tisztítószereket, állatfelszereléseket forgalmazók, a villamosenergia-, földgáz- és víziközmű szolgáltatók, a játszótéri eszközöket üzemeltetők, és az építési termékek, valamint a lítium akkumulátorral működő villamossági termékek – így akár az elektromos rollerek, robogók – forgalmazói, mert őket jövőre garantáltan ellenőrizni fogja a fogyasztóvédelem.

Ezek mellett az infláció letörése érdekében hozott kormányzati intézkedések érvényesülését, tehát

a kötelező akciótartásra és az árfigyelő rendszerbe történő adatszolgáltatásra vonatkozó jogi előírások betartását 2024-ben országosan ellenőrizni fogják a vármegyék kormányhivatalainak fogyasztóvédelmi osztályai.

A meghirdetett kormányzati fogyasztóvédelmi politikai prioritásokkal teljes összhangban sor kerül majd jövőre a gyermekek védelme érdekében a játékok, sőt, a „gondtalan családi kikapcsolódás érdekében" a kertészeti gépek, ahogyan „a biztonságos otthonok érdekében" az építési termékek ellenőrzésére, továbbá a szórakoztatási célú berendezések és sporteszközök üzemeltetési feltételeinek ellenőrzésére is.

A hazai fogyasztóvédelmi politika egy másik deklarált fő prioritására, nevezetesen a digitális fogyasztóvédelemre tekintettel, sor fog kerülni az adattörlő címkékkel kapcsolatos ellenőrzésekre, vagyis az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazással kapcsolatos előírások betartásának vizsgálatára, ahogyan az online értékesítés és az online térben megjelenő kereskedelmi kommunikáció átfogó fogyasztóvédelmi ellenőrzésére is számítania kell az érintetteknek. Vagyis jövőre is hatósági fókuszban maradnak a webáruházak.

Többek között a kötelező akciótartásra és az árfigyelő rendszerbe történő adatszolgáltatásra vonatkozó jogi előírások betartását is országosan ellenőrizni fogják jövőre a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi osztályai Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A szavatossági és jótállási igények intézését is átfogó módon fogják ellenőrizni.

Mivel pedig az EU-ban 2022. tavasza óta tilos az ún. BMHCA illatanyag-tartalmú kozmetikumok forgalmazása, ezért 2024-ben ezek célirányos hatósági ellenőrzésére is kell számítani a kozmetikai termékeket forgalmazóknak.

Emellett külön célvizsgálat keretében 2024-ben a veszélyes termékek keresésére is sor kerül majd a hagyományos és az online kereskedelmi forgalomban egyaránt, különös tekintettel a súlyos kockázatot jelentő és emiatt a közismert RAPEX rendszerben közreadott termékekre. Emellett jövőre ismét fókuszba kerülnek a fűszerpaprikák, amely termékek összes színezéktartalmának összehasonlító vizsgálatára készül a hatóság - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Végül 2024-ben is sor kerül a karácsonyi dekorációs villamossági termékek, a vámriasztással érintett termékek laboratóriumi, vagyis termékbiztonsági szempontú vizsgálatára, ahogy a dohánytermékek forgalmazásának ellenőrzésére és a cigaretták kátrány, nikotin és szén-monoxid hozamának vizsgálatára is.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.