Rengeteg pénzt keres a Trónok harca könyvek írója: óriási George RR Martin vagyona

George R. R. Martin
Vágólapra másolva!
Napjaink egyik legismertebb szerzője az amerikai író, a fantasy műfaj jeles képviselője, aki a nagy népszerűségnek örvendő Trónok harca-könyvek révén tett szert elsöprő sikerre és hírnévre világszerte. És persze anyagi sikerre, hiszen George R. R. Martin vagyona egészen elképesztő összegre rúg. Keresete csak a könyvei eladásaiból évente körülbelül 10 millió dollár, és ehhez járulnak még a Trónok harca megfilmesítéséből származó bevételek. Jó ideje dolgozik új könyvén, a The Winds of Winteren, amelyet már világszerte várnak a rajongói.
Vágólapra másolva!

George R. R. Martin, teljes nevén George Raymond Richard Martin amerikai szerző, forgatókönyvíró, televíziós producer, novellaíró, valamint a kortárs fantasy és sci-fi irodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője. A tűz és jég dala-regényciklusba tartozó, már-már kultikussá vált dark fantasy könyvek révén tett szert világhírű ismertségre.

A bestsellerregények nyomán indult útnak 2011-ben az Emmy-díjas Trónok harca-sorozat, valamint 2022-ben a történethez szorosan kapcsolódó Sárkányok háza spin-off az HBO kínálatában, amelyek - az alapművekhez hasonlóan - a megjelenésük óta töretlen népszerűségnek örvendenek a rajongók körében.

Mennyit keres a Trónok harca írója?

A világ egyik legsikeresebb írójának számító George R. R. Martin nettó vagyonát napjainkban 120 millió dollárra becsülik.

Bevételeinek elsődleges forrásai a jogdíjak, a könyveladások és regényei filmes adaptációi.

Becslések szerint éves jövedelme csak a könyveladásokból körülbelül 10 millió dollár (az adólevonások előtti bevételekről van szó), amióta a Trónok harca televíziós sorozat elindult.

George RR Martin vagyona körülbelül 120 millió dollár Forrás: Variety via Getty Images/2023 Penske Media/Mark Von Holden

A Trónok harca 1996-os megjelenése óta már több mint 90 millió példány kelt el A tűz és jég dala (Song of Ice and Fire) könyvekből.

A tűz és jég dala (A Song of Ice and Fire) George R. R. Martin öt megjelent és további két tervezett regényből álló fantasysorozata. 1991-ben kezdte írni a sorozatot, melynek első részét, a Trónok harca című kötetet 1996-ban adták ki. A Sárkányok tánca a ciklus ötödik, egyben eddig utolsó része, 2012-ben jött ki. Az öt regény, a Trónok harca, Királyok csatája, Kardok vihara, Varjak lakomája és Sárkányok tánca három cselekményszálon keresztül mutatja be a Vastrón és a Hét Királyság feletti hatalom megszerzéséért folytatott küzdelmet Westeros kontinensen.

Martin az egyes évadok hosszától függően 15 millió dollárt könyvelhetett el a Trónok harca HBO-adaptációjával szériánként (a sorozat 2019-ben a nyolcadik, utolsó évaddal véget ért).

Mikor várható George RR Martin új könyve?

A tűz és jég dala könyvsorozat utolsó tagja, a Sárkányok tánca már több mint 10 évvel ezelőtt jelent meg, a következőt, a The Winds of Wintert (A tél szele) pedig azóta várják a fantasy rajongói - azaz 11 éve nem érkezik a folytatás.

Az író szerint új regényében sok meglepetést tartogat, nem csoda, ha milliók kíváncsiak már nagyon a kötetre.

Ezen kívül mindössze annyit árult egy tévéinterjúban, hogy a könyv háromnegyed részt már készen van, a megjelenés pontos időpontját azonban még mindig nem tudja megmondani.

Miről szól a George RR Martin által alkotott fantáziavilág?

A tűz és jég dala könyvekben olyan fantáziavilágot teremtett meg, amelyhez aligha van fogható. A maga részletességében és komplexitásában a regénysorozat számos kultúra, vallás és legenda örökségét hordozza magában, emellett pedig mégis egyedi világképet tükröz sajátos történelemmel és motivációkkal.

Martin szereplői is összetettek és sokrétűek, akárcsak az univerzum, melyet megálmodott. Valójában nem lehet azonnal eldönteni, ki áll a ,,jó" oldalon és ki tartozik a ,,rosszakhoz", sok a kétértelműség, az ambivalencia. Ráadásul akiről elsőre azt gondoltuk, erkölcstelen alak, a család fekete báránya, később az egyik legmeghatározóbb és legkedveltebb figura lesz.

Martin írói stílusának egyik vakmerősége, hogy nem fél kivégezni szereplőit. Az olvasó sosem lehet biztos abban, hogy kedvenc hőse a továbbiakban is jelen lesz, ezt csak remélni lehet.

A George R. R. Martin könyvek további jellegzetessége, hogy telis-tele vannak történelmi és politikai utalásokkal, intrikákkal, és nem vetik meg az erőszakot és az erotikát sem. Gyakran olvashatunk vértől úszó csatamezőkről, elesett harcosokról, egymással halálig küzdő sárkányokról, és még vérfertőzéstől, családon belüli romantikus kapcsolatokról is.

Kik a leggazdagabb írók napjainkban?

Napjaink ismert és íróként sikeres szerzőit tekintve, vélhetően sokan úgy gondolják, hogy a Trónok harca írója, George R.R. Martin is közéjük tartozik.

Ám ez közel sincs így, hiszen a világ leggazdagabb íróinak tízes listáján nem szerepel. Nem tartozik abba az elitklubba, amelynek tagjai között J.K. Rowling, James Patterson, Daniella Steel vagy Stephen King szerepel.

Sőt, az első helyen álló Elizabeth Badinter 1,7 milliárd dollárjától nagyon messze van, de még a tizedik helyezett Jeffrey Archer is közel kétszer akkor vagyonnal rendelkezik, mint Martin.