200 millió forintot költött egy ingatlanra egy házaspár, amiről kiderült: nem lehet az övék

világítótorony, illusztráció
Vágólapra másolva!
Hihetetlen ingatlanügyi csapdahelyzetbe került egy házaspár Kanadában: saját pénzükből felújítottak egy történelmi jelentőségű, tengerparti épületet, majd amikor megpróbálták eladni, közölték velük, hogy nem adhatják el, sőt, igazából nem is lehet az övék. Az ingatlanra ugyanis egy olyan árverésen tettek szert, melyet most igazságügyi és jogi szakértők törvénytelennek nyilvánították.
Vágólapra másolva!

Elképesztő történet borzolja a helyiek, no és persze az érintettek kedélyét Kanadában, Új-Skócia Hampton nevű városkájában. Néhány éve ugyanis egy kanadai házaspár megvásárolta és felújította a település ikonikus ingatlanát. A Fundy-öbölben álló, négy hálószobás házhoz tartozik a földnyelv 1911-ben épült világítótornya is.

A házaspár, Lorna és Ian Tenniswood, 2021-ben egy árverésen jutott hozzá a patinás ingatlanhoz, 50.000 (amerikai) dollárért, azaz mostani árfolyamon nagyjából 19 millió forintért. Ez az összeg az ingatlan elhelyezkedéséhez és történelmi jelentőségéhez képest csekélynek számít. Eladni azonban már nem tudják azt, mert a helyi hatóságok szerint valójában nem is az övék, és ezen az sem változtat, hogy 2022-ig nagyjából 210 millió forintnak megfelelő összeget költöttek felújítására és különböző fejlesztésekre.

A szokatlan ügynek az előzménye is legalább ennyire meghökkentő. Az ingatlan tulajdonosa ugyanis egy Mehdi Matin nevű, egyébként New York-ban élő művész - s a jelenleg ismert körülmények alapján nem egyértelmű, hogy csak volt tulajdonos, vagy jogszerűen még mindig ő az ingatlan birtokosa. Matin és a házaspár - Tenniswood-ék ingatlanok felújításával foglalkoznak - korábban megállapodást kötött arra, hogy Tenniswood-ék elvégeznek néhány karbantartási munkát a házon. Azonban később nézeteltérésük támadt azokkal kapcsolatban, ezért Matin nem fizette ki maradéktalanul a munkák ellenértékét. A házaspár felszólításokat és hivatalos meghagyásokat küldött Matin-nak, aki a férj állítása szerint nem reagált azokra. Így a helyi seriff árverést írt ki az ingatlanra a házaspár elmaradt követeléseinek kielégítésére, amit Tenniswood-ék meg is nyertek.

Ám amikor 2022 nyarán piacra küldték az ingatlant, a helyi szövetségi hatóságok közölték velük, hogy nem rendelkeznek tulajdonjoggal azon.

A helyi seriffi hivatal ugyanis törvénytelenül bonyolította le az árverést, a legfőbb mulasztása abban volt, hogy nem értesítette az előző tulajdonost, Mehdi Matin-t, hogy ingatlanát kényszerértékesítéseni fogják. Így azt nem lehetett volna eladásra kínálni. Az árverés után viszont Tenniswood-ék beleölték pénzüket a renovációba, és szerették volna eladni a különleges ingatlant.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Matin azt állítja, semmiféle felszólítást nem kapott a helyi seriffi hivataltól, sem a házaspár korábbi munkákkal kapcsolatos követeléséről, sem arról, hogy a házat kényszerértékesítik. Tenniswood-ék ugyanakkor azt állítják, hogy ezeket a hivatalos értesítéseket kiküdték Matin-nak.

S ha még ez nem lenne elég, a New York-i tulajdonos a Fox News szerint most visszaköveteli a felújított házat a házaspártól, emellett dollármilliós nagyságrendű kártérítési igényt helyezett kilátásba - igaz, egyelőre nem nevezte meg, hogy azt a házaspár irányába, vagy a hatóságok irányába kívánja érvényesíteni mulasztás miatt.

A férj elmondta: úgy látja,

kilenc hivatalnál illetve hatóságnál, összesen 42 tisztviselő dolgozik most azon, hogyan lehetne őket szerintük jogosan birtokolt tulajdonukból szó szerint kirakni, és visszahelyezni oda az előző tulajdonost.

Hasonlóan borulátóan látja a helyzetet felesége is.

Az ügyben bírósági eljárás várható, ennek időpontját azonban csak 2024 augusztusára tűzték ki - addig várhatóan marad a patthelyzet Hampton történelmi ingatlana körül. A CTV News ügyről való tudósítása szerint azonban könnyen lehet, hogy a szövevényes ügyben végül a hatóságokat fogják elmarasztalni.

Az imént ismertetett ügy persze nem kell, hogy visszatartartson bárkit a kanadai ingatlanpiactól. Ahogy az Origo megírta, kiváló erdei luxusházakat is lehet ott vásárolni, bár a piaci árak ott is igen magasak. Ez utóbbi nem csoda annak tükrében, hogy 2022-ben rekordot jelentő 1 millió fővel nőtt Kanada lakossága.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / fotó: Luciann Photography.