Fontos határidő jár le, rengeteg autós érintett

Budapest, dugó, forgalom, 2023.09.04.,
Vágólapra másolva!
Pénteken zárul az év végi kampány, eddig dönthet 850 ezer gépjármű üzembentartója arról, hogy lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását. Több tízezren válthatnak szolgáltatót.
Vágólapra másolva!

Alig néhány napja maradt 850 ezer gépjármű, köztük közel 450 ezer személygépkocsi üzembentartójának arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását vagy sem: a felmondásoknak péntek éjfélig el is kell jutniuk a biztosítókhoz – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szervezet tapasztalatai szerint

a kampány idén is aktivizálta az érintetteket, akik közül az időszak végére 70-80 ezren váltják kgfb-szerződésüket egy kedvezőbbre.

Piaci szereplőktől kapott visszajelzések azt mutatják, hogy az idei év végi kampányban megkötött új szerződések átlagdíja mintegy 15 százalékkal, vagyis közel kéthavi összeggel múlja felül a tavalyi hasonló értéket.

Az egyes járművekre vonatkozó lehetőségek azonban jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért célszerű minden érintettnek a még rendelkezésre álló időben gyors egyedi kalkulációval megismerni a következő időszakra elérhető díjakat.

Néhány napja maradt 850 ezer gépjármű üzembentartójának arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását Fotó: Polyák Attila - Origo

A vonatkozó törvény úgy rendelkezik, hogy az év végi évfordulós szerződések felmondásainak legkésőbb december 1-jén éjfélig be kell érkezniük az illetékes biztosítóhoz – mondta Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke.

Emiatt pénteken már az összehasonlító alkuszi portálok is csak korlátozásokkal, általában a nap első felében fogadnak be ilyen megbízásokat. Tehát nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a döntést, de aki mégis így határoz, az akkor mehet biztosra a felmondás kapcsán, ha felkeresi az érintett biztosító valamelyik ügyfélszolgálatát, így szerezve igazolást a felmondás beérkezéséről – tette hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kampányban váltók mintegy 20 százaléka a most következő 3-4 napra hagyta a döntését - írja a Világgazdaság. Ez azért kockázatos gyakorlat, mert az az autós, akinek a felmondása nem érkezik be határidőn belül a biztosítójához, automatikusan a következő egy évre megállapított új díjon viszi tovább a jelenlegi kötelező biztosítását. Ha ennek ellenére egy másik szerződést köt, az a törvény értelmében érvénytelen lesz.

További részleteket ide és ide kattintva olvashat a témában.