Nagy Márton: A következő években 6300 milliárd forint értékű fejlesztés érkezik az autóiparba

NAGY Márton, kormányinfó, 2022. 05. 26.
Budapest, 2022. május 26. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar autóipar nem csak nyugatra, hanem keletre is nyit, az elektromos autózás terén kialakuló ökoszisztéma lehet a magyar gazdaság magja – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a győri Audi-gyár fennállásának 30. évfordulóján. A tárcavezető hangsúlyozta, az autóipar GDP-hez való hozzájárulását tovább kell növelni, ami szerinte nem csak függőséget, hanem lehetőséget is jelent Magyarország számára.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a külföldi tőkeállomány meghaladja 100 milliárd eurót, a kormány célja, hogy 2030-ra ez megduplázódjon – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Audi Hungária Zrt. 30 éves jubileumi fennállását ünneplő eseményen, amelyen az új generációs elektromos motorok (PPE) sorozatgyártását is elindították. A tárcavezető szerint az FDI-állomány növelésében a nyugati és keleti tőke szerepe egyaránt fontos, így hazánk arra törekszik, hogy összekapcsolódási pont legyen a legfejlettebb nyugati és keleti technológia számára.

Ennek következtében 2030-ra az export GDP arányos mértéke elérheti a 100 százalékot, miközben export-komplexitásunk továbbra is a világ élvonalába tartozhat. Mindez hozzájárul, hogy az évtized végére elérjük az uniós fejlettség 90 százalékát – tette hozzá.

A járműipar a GDP 20 százalékát állítja elő, ezt szeretnék 30 százalékra feltornázni - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Audi Hungária Zrt. 30 éves jubileumi fennállását ünneplő eseményen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A járműiparra rátérve elmondta, hogy

közel 150 ezren dolgoznak a szektorban, és a GDP 20 százalékát állítja elő, ezt szeretnék 30 százalékra feltornázni.

A következő években 6300 milliárd forint értékű fejlesztés érkezik az ágazatba. Leszögezte, hogy a magyar autóipar nem csak nyugatra, keletre is nyit, ennek köszönhetően kialakul egy elektromos ökoszisztéma, ami a magja lesz a magyar gazdaságnak. A miniszter szerint a jövőt úgy kell elképzelni, hogy a család napelemen keresztül feltölti az elektromos autóját. Ebben a folyamatban szerinte nagyon fontos feladat hárul az Audira - írja a Világgazdaság.

Magyarország eddig 60 milliárd forinttal támogatta a cég beruházásait, a munkahelyteremtést. A vállalat 12 ezer családnak biztosít megélhetést, magyarországi szolgáltatói és beszállítói révén nagyjából 50 ezer szakembernek ad munkát, miközben Magyarország exportteljesítményének nagyságrendileg 8 százalékát biztosítja.

Jelenleg az Audi további 54 millió euró (20 milliárd Ft) összesített értékű projektet tervez idén és kéri az állam támogatását a zöld átállás jegyében.