David Bowie kézzel írott dalszövegei egy vagyonért keltek el

MUSIQUE-DAVID BOWIE Vertical CHANTEUR HAUTEUR MUSIQUE CONCERT MUSIQUE DE ROCK HOMMAGE PRIERE
British singer David Bowie says a prayer for Freddie Mercury after singing a song in front of the 72,000 people gathered, 20 April 1992 at Wembley Stadium, in London to attend the Aids benefit concert. AFP PHOTO THIERRY SALIOU / AFP PHOTO / THIERRY SALIOU
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően rengeteg pénzt fizettek egy különleges zenei ereklyéért egy aukción. David Bowie dalszövegek kézzel írott példányaira lehetett licitálni. A művész javításait is tartalmazó lapok 89 ezer fontért (mintegy 40 millió forint) keltek el.
Vágólapra másolva!

A most elárverezett, Rock n Roll Suicide és a Suffragette City című dalokhoz írt szövegek tartalmazzák az énekes javításait, piszkozatait és jegyzeteit is. Mindkét David Bowie dal az 1972-ben megjelent, idővel a rock klasszikusai közé került The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars című albumon szerepel, idézi fel a Sky News.

Rengeteg pénzt érhet ez a David Bowie ereklye

A dalszövegeket Bowie kézzel írta, az árverésre bocsátott lap mindkét oldalán szerepel a kézírása. A dalszövegeket tartalmazó, igazi zenei ereklyének számító tárgyat a jelenlegi tulajdonosa az 1980-as években szerezte meg. 2013-ban a kézzel írt szövegeket tartalmazó lap a művész munkásságáról rendezett kiállításon volt látható.

A David Bowie kézírását tartalmazó lap az album stúdiófelvételeinek idejéből származik. Ahogy arról a BBC beszámol, több más, Bowie dalszövegeit saját kézírásával és jegyzeteivel tartalmazó papír is készült akkor, ám ezek többsége az évek folyamán megsemmisült vagy elkallódott.

A mostani különleges zenei vonatkozású ereklye szerte a világon látható volt a nagyközönség által is kiállításokon.

Az eredeti kézírást tartalmazó dalszöveglapot korábban Torontóban, Sao Paulóban, Chicagóban, Párizsban, Melbourne-ben, Bolognában, Tokióban, Barcelonában és New Yorkban is bemutatták egy öt éven át tartó kiállítássorozat keretében.

A dalszövegeket kézírással tartalmazó ereklyét az Omega Auctions árverésén lehetett megvásárolni.

A David Bowie dalszövegek nemcsak jók, de drágák is

David Bowie 2016. januárjában halt meg rákbetegségben, 69 éves korában. Alkotói hagyatékának feldolgozása azóta is tart, ahogy pedig az Origo megírta, legutóbb az 1970-es évekből kerültek elő korábban soha nem látott fotók. David Bowie-t természetesen nem pusztán dalszövegei miatt értékelik többen sokoldalú művészként. Egyesek szerint az elmúlt fél évszázad legnagyobb hatású brit művésze volt, aki a zene, a film és a divat határait gyakran átlépve, több területen alkotott.

A most árverésre került David Bowie kézzel írott dalszövegek mellett más alkotók nevéhez köthető zenei ereklyék is képesek vagyonokat megmozgatni.

Ahogy az Origo megírta, tavaly egy Bob Dylan-dal kézzel írott szövegét tartalmazó papírt hirdettek meg eladásra több mint 400 ezer dollárért.

Nem meglepő, hogy árveréseken néha egészen megdöbbentő tárgyak kerülnek a kalapács alá. Például 2021-ben autó, táska, óra és más, elsőre egyszerű használati tárgyaknak tűnő tételekért is rengeteg pénzt fizettek aukciókon.

A képen David Bowie egy 1992-es fellépésen Forrás: AFP/Thierry Saliou

A mostani nem az első alkalom volt, hogy egy eredeti David Bowie kézzel írott dalszövegért fizettek ki nagy összeget. Szintén az említett 1972-es zenei albumon jelent meg a Starman című David Bowie dal, mely az anyag talán legismertebb slágere lett. A szövege egy csillagemberről szól, aki az égen vár arra, hogy találkozhasson az emberekkel. A Starman szintén David Bowie kézírásával leírt dalszövegét tartalmazó papírért 203.500 fontot fizettek ki egy 2022-ben rendezett árverésen. Korábban ugyanezt a különlegességet már eladták egyszer 165.000 fontért.