Piacokon, vásárokon és üzletekben is razziázni fog a Nébih

Képeken a szenteste előtt utolsó nagy vásárlási roham, ünnep, karácsony, vásárlás, bevásárlás, ajándék, 2022
Vágólapra másolva!
Országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, mely december 4. és 31. között zajlik. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. A csaknem egyhónapos ellenőrzési folyamat célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár kifejtette, hogy – az ünnepi időszaknak megfelelően – a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak vizsgálják. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállat eledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők munkáját.

Hús- és húskészítmény előállítás tekintetében – többek között – a vágóhidakat és daraboló üzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik.

A vizsgálatok célja, hogy a vizsgált üzemek munkája és az általuk előállított/forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.

Piacokon, vásárokon, üzletekben is zajlik az élelmiszerek téli szezonális ellenőrzése, mely december 31-ig tart (illusztáció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok ellenőrzése.

Az édességeknél – a nyomonkövetés mellett – a lejárati idő feltüntetése is lényeges. Az élőhal árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot – fejtette ki dr. Nobilis Márton.

Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomonkövetés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál– többek között – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentumnak – tette hozzá az államtitkár.

A téli szezonális razziát a Nébih koordinálja, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei is részt vesznek. A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.

A hazai kiskereskedelemben folyamatosak a szezonális ellenőrzések az élelmiszer-kiskereskedelemben és a vendéglátóhelyeken. Idén tavasszal március 14-én indultak az ellenőrzések, nyáron a szakemberek június közepén indították az akciót, majd októberben először elrendelték az őszi szezonális ellenőrzéseket is. A 2022-ben lezajlott ellenőrzéseken, ahogy az Origo megírta, a Nébih szakemberei 1800 látogatás során 12 millió forintnyi bírságot szabtak ki, illetve 51,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból – ez nagyjából megegyezik hét kifejlett elefánt súlyával.