Egy 60 perces repülőjárat a világ legforgalmasabb útvonala

Horizontal
A passenger looks on near a Southwest Airlines plane at the Hartsfield-Jackson Atlanta International airport on July 17, 2015. AFP PHOTO / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP PHOTO / Andrew Caballero-Reynolds
Vágólapra másolva!
Egy 60 perces időtartamú repülőút lett a világ legforgalmasabb nemzetközi légi összeköttetése 2023-ban: a Kuala Lumpur (Malajzia) és Szingapúr között közlekedő légi járatokra 2022-höz képest 50 százalékkal több ülőhelyet, 4,9 milliót értékesítettek idén.
Vágólapra másolva!

Az OAG globális utazási adatszolgáltató szerint a Kuala Lumpur - Szingapúr közötti légi útvonal lett idén a legforgalmasabb légi összeköttetés. Ugyanez az útvonal a koronavírus-járvány előtt a második, 2022-ben a harmadik legnagyobb forgalmat bonyolító volt, írja a Bloomberg az adatok alapján.

Az adat nem meglepő annak tükrében, hogy

a légi közlekedés koronavírus-járvány utáni visszarendeződése Ázsiában volt a legteljesebb a világ más részeihez mérten.

A légi járatok száma különösen Dél-Korea, Japán és Thaiföld között növekedett jelentősen idén.

A Jewel Changi repülőtér vízesése Szingapúrban Forrás: Anadolu via AFP/2019 Anadolu Agency/Adli Ghazali

Ugyanakkor a legnagyobb arányú utasszám-növekedést nem a Kuala Lumpur - Szingapúr viszonylaton mérték, hanem a Szöul - Oszaka útvonalon. Ezen a viszonylaton 356 százalékos volt a forgalom növekedése, ami 4,2 millió utast jelentett idén.

Az adatok szerint a forgalomnövekedési top 10-es listán a Dubaj - Rijád viszonylaton lehet látni a legkisebb arányú növekedést tavalyhoz képest, 20 százaléknyit, ami 4 millió utast jelent.

A világ más tájaira tekintve, a transzatlanti útvonalak közül legfontosabbnak számító New York (JFK repültér) - London (Heathrow) összeköttetésen idén csak 24 százalékos volt a növekedés, ezzel a bővülési lista 8. helyére került az útvonal.

A legforgalmasabb repülőtér idén is az atlantai nemzetközi repülőtér volt.

Egy utas a Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtéren Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Második helyre Dubaj repülőtere került, az ottani utasforgalom idei növekedéséről az Origo is beszámolt. A harmadik legforgalmasabb repülőtér idén a tokiói Haneda.

A világ légiforgalmáról meglepő adatokat ebben az összeállításban talál, a világ idén legjobbnak és legrosszabbnak választott repülőtereinek listáját ide kattintva tekintheti meg.