Óriási üzletet kötöttek, létrejön az ötödik legnagyobb amerikai légitársaság

Hawaiian Airlines Airbus A330
Vágólapra másolva!
Az Alaska Airlines bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a Hawaiian Airlines légitársasággal annak felvásárlásáról. A jelentős üzlettel Amerika ötödik legnagyobb légi közlekedési vállalata jön létre.
Vágólapra másolva!

Az Alaska Airlines 1,9 milliárd dollárért, azaz nagyjából 685 milliárd forintért felvásárolja a honolului székhelyű légitársaságot. Az üzlet nem pusztán nagyságrendje miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert az Alaska Airlines azt közölte, hogy továbbra is megtartja mindkét márkát, melyek immár egy vállalatot képeznek. Ez szokatlan az amerikai piacon, ugyanis a néhány meghatározó nagy légitársaság épp a korábbi felvásárlásokkal és a kevésbé sikeres márkák kivezetésével szerezte meg pozícióját.

A "Big Four"-ként is hivatkozott négy nagy amerikai légicég az American Airlines, a Delta Air Lines, a Southwest Airlines, valamint a United Airlines. Vállalati nagyságban most mögéjük sorakozik fel az Alaska Airlines, írja az APNews.

A Hawaiian Airlines egyik Airbus típusú gépe Forrás: Flickr/Tomas Del Coro

A vállalat vezetője elmondta, hogy nagy lehetőségeket látnak a 8 milliárdos hawaii piacon. Bár a két márkát megtartják, de a hálózataikat átszervezik úgy, hogy gazdaságosabban lehessen azokat üzemeltetni.

A beolvadás után így a márkák neve alatt 138 célállomásra kínálnak majd járatokat az utasoknak az Egyesült Államok területén, a Csendes-óceán térségébe, ideértve természetesen a Hawaii-szigeteket is, valamint 29 nemzetközi célállomosára az amerikai kontinensen, valamint Ázsiában és Ausztráliában.

Az Airportal megjegyzi, hogy a két cég flottájában összesen 365 repülőgép teljesít szolgálatot, az egyesüléssel pedig a piaci verseny élénkülésére kell számítani, aminek az utasok lesznek elsődlegesen a nyertesei. A VG megjegyzi, hogy az ügyletet még jóvá kell hagynia a versenyhatóságnak.

A Hawaiian Airlines-nak minden bizonnyal jól jött a felvásárlás, hiszen jelentős adósságot halmozott fel. A cég egyébként a legpontosabb légitársaságok közé tartozik. Legutóbb azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy meghatározott járataikon elkezdték mérni utasaik súlyát.