Valószínleg eddig nem tudta, hogy mit jelent a LEGO - most eláruljuk

LEGO, gyár, Billund, Dánia, játék
The entrance to LEGOLAND is pictured on November 29, 2022, in Billund, Denmark. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A Lego a világ egyik legikonikusabb játéka, ami főleg a kisgyerekek körében népszerű, de a felnőttek is szívesen játszanak vele. Sokak szerint ez az építőjáték a kreativitást is elősegíti, és ma már számos film és mesefigura is összerakható Lego-elemekből. Most, hogy közeleg a karácsony, a Lego az ünnepi időszak újabb slágerterméke lehet. Habár alapjátéknak minősül, de a neve mögötti jelentés eddig titokban maradt. 
Vágólapra másolva!

A LEGO egy világszerte ismert és sikeres építőjáték védjegyzett neve.

A LEGO építőkockákat ma már oktatási segédeszközként is használják,

hiszen az oktatók rájöttek, hogy a gyerekek alkotó és problémamegoldó képességét is elősegíti.

LEGOLAND Billundban Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A játék Ole Kirk Christiansen dán asztalosmesterhez kötődik, ő volt ugyanis a Lego feltalálója, vállalkozását a dán Billund községben alapította meg. 1932-ben kezdett el fajátékokat készíteni, hogy megélhessen, miután a nagy gazdasági világválság idején elveszítette a munkáját. Először fakacsát készített, amit négy fiúgyermeke nagyon megszeretett, így sorozatgyártásba kezdett. Először azon tárgyak lekicsinyített mását készítette el fából, amelyeken asztalosként dolgozott, de 1947-ben műanyagra váltott, méghozzá azért, mert a gyára 1942-ben leégett, és a műanyag égésállóbb. A játékok elkészítéséhez műanyag fröccsöntőgépet vásárolt az Egyesült Királyságból. Később természetesen a gyárát is újraépíttette. Christiansen találta ki a játékainak a Lego nevet, ami hamarosan egy nagyon jövedelmező vállalkozássá nőtte ki magát. A név a dán "leg" és "godt" szavak zseniális összemosásának eredménye, ami magyarul azt jelenti, hogy "játssz jól!". A férfi azt azonban nem tudta, hogy a szó latinul azt jelenti: "összeállítom".

A Lego azóta is családi vállalkozásként működik, hiszen apáról fiúra szállt, és most az unoka, Kjeld Kirk Kristiansen tulajdonában van. A játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején „bütykök" vannak, aljuk pedig lyukas. Így az egészen pici gyerekek is könnyedén tudnak játszani ezekkel. 1990-ben a Lego egyetlen Európai cégként bekerült a tíz legnagyobb játékgyártó közé. A feltaláló még a légió néven is gondolkodott, de végül a Lego mellett döntött.

A dán Lego már kilencedik éve a világ legértékesebb játékmárkája, a cég 7,4 milliárd amerikai dollárt ért.

Már erdei üdülőfalut is nyit a Lego, méghozzá Angliában. A cég újabban már a látássérültekre is gondolt, nekik kedveznek új termékeik.

Forrás: Daily Star