Vesztésre áll ebben a harcban Észak-Korea

Sinidzsu, Észak-Korea, főtér
Sinidzsu város főtere Észak-Koreában
Vágólapra másolva!
Szívós, nehezen megsemmisíthető, és úgy tűnik, végtelen utánpótlással rendelkező ellenfél szállja meg Észak-Koreát a Daily NK értesülései szerint: az ágyi poloskák egyre több helyen, egyre nagyobb gondot okoznak az elszigetelt országban. A hatóságok nem tesznek különösebb erőfeszítéseket azért, hogy megállítsák az inváziót, inkább saját állampolgáraikat verik.
Vágólapra másolva!

A hatósági közlemények idézve, Dél-Koreában november első napjaiban háborút hirdettek az ágyi poloskák ellen. Ahogy a The Guardian írja, az 1960-as években az országos kampánynak köszönhetően csaknem teljesen kiirtották ezeket az élősködőket. Ám most, a Covid-19 miatti utazási korlátozások feloldása után, újra komoly gondot okoznak a behurcolt és ott elszaporodó paraziták. A hatóságokhoz egyre több helyről, egyre több bejelentés érkezett ágyi poloskák megjelenéséről, és a beszámolók szerint a lakosság egy része szinte pánikszerűen reagál felbukkanásukra.

Képünk illusztráció Forrás: Biosphoto via AFP/© Roger Eritja / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Roger Eritja

A kormányzat ezért harcba indult a poloskák ellen, több hetes intenzív irtó- illetve felvilágosító kampányba kezdve. Sőt: átszámítva mintegy 140 millió forintból, különleges gyorsreagálású testületet állít fel a feladatok koordinálására és végrehajtására.

Nem így tesz Észak-Korea, ahol a hatóságok a fedett források híradásai szerint jobbára passzívan figyelik a vérszívók terjedését.

Az ágyi poloskák jelen vannak a családok otthonaiban éppúgy, mint közintézményekben, illetve a különböző büntetés-végrehajtási intézetekben, elkülönítő- és kényszermunka-táborokban. Különösen ezekben a létesítményekben válik egyre tarthatatlanabbá a helyzet, de ezekben az esetekben még kevésbé lehet számítani arra, hogy a hatóságok tesznek valamit a helyzet javítása érdekében.

Kényszerű együttélés

A Daily NK-nak nyilatkozó források szerint az ágyi poloskák általánosan elterjedtek Észak-Koreában, elsősorban a vidéki közösségekben, így Észak-Hamgjong tartományban is, mely az ország északkeleti térségét öleli fel. Sőt, az onnan megszólaló forrás azt állítja, hogy alig van olyan otthon, mely ne lenne fertőzött ezekkel a vérszívókkal.

A háztartásokba nagyon gyakran a vörösfenyővel kerülnek be az élősködők. Az észak-koreaiak nagyon gyakran használják ezt a fafajtát otthonaik berendezéséhez, mert egyébként jó alapanyag bizonyos használati és berendezési tárgyakhoz. Az ezekben megtelepedett rovatok már könnyen elszaporodnak a lakásokban.

Vörösfenyők egy kaliforniai nemzeti parkban: ezt a fafélét használják számos észak-koreai otthonban, amikkel a rovarok végérvényesen bejutnak a háztartásokba Forrás: MELISSA KUHNELL / ROBERT HARDING RF / ROBERTHARDING VIA AFP

Számos vidéki otthonban éjjel és nappal is látni ezeket a rovarokat a falakon. Bár sokan használnak ellenük különböző kártevőirtó szereket, ezek hatásossága egyre csökken. Az általában az emberi egészségre is káros vegyi anyagok ugyan néhány napig távol tartják a kártevőket, de utána azok visszatérnek.

Az embereknek nem marad más hátra, mint hogy kézzel csapdossák le a poloskákat, különösen azért, mert a vegyszereket amúgy is szerény jövedelmükből kell megvásárolniuk.

Az egyik, biztonsága érdekében névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy Észak-Koreában az emberek zsiványnak hívják az ágyi poloskákat, mert gyorsan eliszkolnak és még csak el sem pusztulnak, amikor rovarirtó szerrel fújják le őket. A fellépés talán akkor lehetne hatékony ellenük, ha minden háztartásban egyszerre történne meg, így viszont csak időpocsékolás, mert a kártevők mindig visszajutnak az otthonokba, miközben a szerekkel szemben is egyre ellenállóbbak.

Nincs hova bújni

Úgy tűnik, az ágyi poloskák inváziója új szintre jutott azzal, hogy a különféle börtönökben és táborokban is elszaporodtak. A beszámolók szerint most a Hörjong városa mellett működő kényszermunka-tábort igázták le a poloskák, de az illetékesek nem foglalkoznak a problémával.

– mondta az egyik nyilatkozó a lapnak.

A bezártaknak nincs más választásuk, mint magukban tartani a méltatlan körülmények miatti szenvedésüket. Ha ugyanis szóvá teszik azt, akkor az egyetlen válasz, hogy az őrök megverik őket.

A kormányzat a hétköznapokban, az átlagos életvitelt folytató, nem büntetett állampolgárai érdekében sem tesz semmit az ágyi poloskák ellen.

Azoknak a szava, akiket büntetésből zártak kényszermunka-táborba, még annyit sem ér, mint a szabad állampolgároké, ezért nem is számíthatnak segítségre a rovarok ellen – vélte a nyilatkozó.

Az ágyi poloskák a világ egyre több pontján jelentenek egyre nagyobb problémát, olyat, ami az emberek egészségén túl akár gazdasági nehézségekhez is vezethet. Például Franciaországban idén ősszel olyan mértékben elszaporodtak a kártevők egyes régiók vendéglátóhelyein, hogy azok miatt a szállásfoglalások is visszaestek. A rovarok jelenléte nem függ össze egy szállodai vagy otthoni szoba általános higiéniai állapotával, a tisztaság fenntartása még nem elegendő, hogy megszabaduljunk tőlük.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Felbukkanásukra pedig bárhol lehet számítani: felüthetik a fejüket ötcsillagos szállodákban éppúgy, ahogy repülőgépek méregdrága business osztályain is. Elszaporodásuk újabb és újabb módszerek alkalmazásához vezet az ellenük folytatott harcban. Ahogy azt az Origo megírta, Nagy-Britanniában például speciálisan kiképzett keresőkutyákkal segítik rejtekhelyeik felfedezését, lassítva ezzel további, járványszerű terjedésüket.

Cikkünk kiemelt képén Sínidzsu észak-koreai város főtere / forrás: Wikipédia