Magyarország hároméves előnyben van az uniós ország között egy fontos területen

PATAI Mihály
Budapest, 2019. március 29. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötödik alkalommal megrendezett Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciáján Budapesten, az I. kerületi Bölcs Várban 2019. március 29-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azon a helyzeten kíván változtatni, amelyhez képest Magyarország már csaknem hároméves előnyben van – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, aki szerint az azonnali fizetések terén a fejlesztések itthon is folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Az alelnök felidézte, hogy

a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a világon egyedülálló módon indította útjára az Azonnali fizetési rendszert 2020. március 2-án,

melynek keretében minden banknak kötelezően csatlakoznia kellett, és alapszolgáltatásként kell nyújtaniuk lakossági és vállalati ügyfeleik számára az azonnali fizetéseket. Az MNB célja az volt, hogy a pénzügyi tranzakciók minél nagyobb részét elektronikus útra terelje, és ezáltal is támogassa a hazai gazdaság versenyképességét.

Elképesztő módon mind a mai napig nem érhető el minden európai fogyasztó számára az azonnali fizetési szolgáltatás, szemben a magyar gyakorlattal. Erre válaszul

az Európai Bizottság 2022. októberében szabályozási javaslatot tett közzé az azonnali fizetések európai szabályozásáról.

Ennek lényege, hogy minden európai fogyasztó számára elérhető legyen az – euróalapú – azonnali fizetési szolgáltatás. Emellett az Európai Bizottság szeretné azt is elérni, hogy az új fizetési mód kedvező árakon álljon a fogyasztók rendelkezésére: a javaslat szerint a bankoknak azonos áron kell kínálniuk az azonnali és a „hagyományos" átutalásokat - fejtette ki az interjúban Patai Mihály.

Patai Mihály, az MNB alelnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"A javaslat harmadik eleme a biztonságra fókuszál, és előírná a bankoknak, hogy egy külön ellenőrzést végezzenek el a kedvezményezett fél nevével és számlaszámával – az utóbbi ponttal kapcsolatban azonban még számos tisztázandó kérdés van. Negyedik elemként átalakulna a határon átnyúló azonnali fizetési tranzakciók szankciós ellenőrzése is annak érdekében, hogy – a biztonság megtartása mellett – minél kevesebb hibás találat legyen a szűrésen" - nyilatkozta Patai Mihály.

A javaslat szerint a nem eurót használó uniós tagállamok bankjainak lényegesen több felkészülési idő áll majd a rendelkezésükre.

Az MNB további fejlesztéseket is bejelentett már a hazai Azonnali fizetésben, mivel azt tapasztalta, hogy a hétköznapi vásárlások alkalmával ennek használata nem tudott széles körben elterjedni. Ennek oka pedig az volt, hogy nem minden hazai lakossági bank kínálta ügyfelei számára az olyan, Azonnali fizetési rendszerre épülő szolgáltatásokat, mint a QR-kód beolvasásának vagy a fizetési kérelem fogadásának képessége.

Az MNB munkatársai komoly szakmai egyeztetéseket folytattak a piaci szereplőkkel a tervezett fejlesztésekről és felmérték a piaci igényeket is. A szereplők többsége támogatja a fejlesztések irányát, hiszen azok lehetőséget biztosítanak a hazai pénzforgalom fejlődésére, valamint a versenyképes és innovációban elöljáró bankok számára új üzleti lehetőségeket tartogathatnak.

Az intézkedéseket tekintve az azonnali fizetési rendszerben teljesülő értékhatár tekintetében kompromisszumos döntés született és így 20 millió forintban állapodtak meg a felek.

A fejlesztések véglegesítésére a legvégső határidő a piaci szereplők számára 2024 február elseje

- jelezte Patai Mihály.

A fogyasztók szemüvegén át nézve a legfontosabb újdonság minden bizonnyal az lesz, hogy egyre több helyzetben fognak találkozni az Azonnali fizetési rendszerre épülő megoldásokkal, a mobilapplikációkkal pedig lehetőség lesz a QR-kódos fizetésre, ami kényelmes vásárlást tesz lehetővé.

A teljes interhú a Világgazdaság oldalán olvasható.