Recessziót jósolnak az Egyesült Államoknak

Szabadság-szobor, New York
A szobor rézből készült, és az oxidálódás miatt lett zöld színe
Vágólapra másolva!
A várt stagnálás helyett romlott az amerikai Conference Board gazdasági kutatóintézet fogyasztói bizalmi mutatója. Az úgynevezett várakozási index 80 pont alá került, ami gyakran egy éven belüli recessziót jelez előre – közölte a kutatóintézet.
Vágólapra másolva!

A Conference Board közlése alapján a mutató januárban 107,1 pontra gyengült a decemberi 109 pontról. A kutatóintézet elemzéséből kiderül az is, hogy a 100 pontos érték az 1985-ös helyzetet tükrözi. S ez azért érdekes, mert a részmutatók elég rosszul festenek. Olyannyira, hogy az üzleti és munkaerőpiaci kilátások alapján összeállított várakozások indexe 77,8 pontra esett januárban a decemberi 83,4 pontról.

A helyzetindex – amely a fogyasztók jelenlegi üzleti és munkaerőpiaci viszonyainak megítélése alapján készül – a decemberi 147,4 pontról 150,9 pontra nőtt, míg a fogyasztók rövid távú jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci kilátásai alapján összeállított várakozások indexe 77,8 pontra esett januárban a decemberi 83,4 pontról.

– jegyezte meg a Conference Board.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A fogyasztói bizalom csökkent januárban, de továbbra is a tavalyi mélypontnak számító, júliusi 95,7 pont fölött van – mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board gazdasági jelentésekért felelős igazgatója, aki hozzátette: a fogyasztói bizalom a 15 ezer dollárnál kevesebbet kereső és a 35 év alatti háztartások esetében esett vissza leginkább. Ataman Ozyildirim elmondta: januárban javult a fogyasztók megítélése a jelenlegi gazdasági és munkaerőpiaci feltételekről.

A fogyasztók várakozási indexe azonban januárban visszaesett, tükrözve a gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmakat a következő hat hónapban.

A fogyasztók kevésbé voltak derűlátók a munkahelyek rövid távú kilátásaival kapcsolatban, és az üzleti feltételek romlására is számítanak a közeljövőben.

Ennek ellenére a fogyasztók úgy vélik, hogy a jövedelmük viszonylag stabil marad az elkövetkező hónapokban. Eközben a fogyasztók autók és készülékek beszerzésével kapcsolatos tervei nem változtak, de kevesebben terveznek lakást vásárolni.

A következő 12 hónapra vonatkozó fogyasztói inflációs várakozások enyhén emelkedtek, 6,6 százalékról 6,8 százalékra nőttek, de még így is elmaradnak a júniusban mért 7,9 százalékos csúcshoz képest.