Az ausztráliai segélyszolgálat kutatócsoportja több napos keresés után megtalálta azt az elveszett radioaktív kapszulát, amelyet a Rio Tinto bányászati óriásvállalat egy figyelmetlen alkalmazottja hagyott el egy autópálya szélén Nyugat-Ausztrália állam északi részén. Az Origo összeállítását az előzményekről, illetve a bányaipari vállalat korábbi zavaros ügyeiről ide kattintva olvashatja el. Most újabb részletek láttak napvilágot a Mining.com szakportálon a radioaktív eszköz megtalálásáról, és úgy tűnik, még nincs vége a veszélyes felfordulásnak.

A mindössze 8 milliméter hosszú és 6 milliméter átmérőjű rozsdamentes acél eszköz a múlt héten a cég pilbarai Gudai-Darri vasércbányájából való elszállítása közben veszett el. Az eszköz utáni csaknem egy hétig tartó kutatásban 100 ember vett részt, akik sugárzásmérő műszereikkel átfésülték a közel 1400 kilométeres autópályaszakasz minden négyzetcentiméterét.

A kutatócsoportok szó szerint megtalálták a tűt a szénakazalban" – mondta el a kapszula előkerülése kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Stephen Dawson, Nyugat-Ausztrália állam Tűzoltó- és Mentőszolgálati Minisztériumának (DFES) minisztere.

A képen a Geiger-számlálóként használt apró, de annál halálosabb kapszula látható, amelyet a sorozatszámának köszönhetően azonosítottak a keresők:

A Rio Tinto helyi vasércbányájának vezérigazgatója, Simon Trott újból bocsánatot kért a szerencsétlen, ám súlyos veszélyeket magában hordozó incidensért. Elmondta, hogy a vállalat számára hatalmas megkönnyebbülés, hogy rábukkantak a veszélyes eszközre.

Ezt a műszert soha nem lett volna szabad elveszíteni"

-nyilatkozta. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják a jelenleg alkalmazott szabályaikat a radioaktív anyagok csomagolására és szállítására vonatkozóan, ideértve az ebbe bevont vállalkozókra vonatkozó belső előírásokat is.

A helyi hatóságok már vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy vajon miként veszhetett el a kapszula, amely kis mennyiségű radioaktív cézium-137-et is tartalmazott. Hozzátették, bár nem valószínű, hogy a cézium-137 kiszivárgott az eszközből, de minden esethetőséget figyelembe véve, ellenőrzik a környéket, ahol megtalálták az apró tárgyat.

A Rio Tinto saját hatáskörében is vizsgálatot kezdeményezett az abszurd ügyben, amely újabb csapást mért a vállalat már eddig is botrányokkal terhes renoméjára.

A vállalatnál azt ígérik, hogy teljes egészében magára vállalják az elveszett eszközük felkutatása kapcsán felmerült költségeket, amennyiben a nyugat-ausztráliai állam kormánya ezt kéri tőlük.

A bányavállalat korábbi, furcsa és zavaros ügyeiről az Origo nemrég, az alábbi összeállításban számolt be.