Hasztalan lehet Észak-Korea narancsfényű készpénzfertőtlenítő berendezése

Észak-koreai von, North Korean won, pénznem, pénz, készpénz, bankjegy
Antivirus mask and money of the Communist North Korea called Won, Concept of the country's situation in the face of the covid-19 pandemic
Vágólapra másolva!
Észak-Korea hatóságai egyre több helyen megkövetelik a készpénz-sterilizátorok használatát, csak hogy az üzleteknek maguknak kell azokat beszerezniük - írja a Daily NK.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai kormány tavaly májusban országszerte elrendelte a gyógyszertáraknak, hogy vásárolják meg a bankjegyek fertőtlenítésére szolgáló eszközöket. Később

a hatóságok kiterjesztették a készpénz-sterilizátorokra vonatkozó rendelkezést a valutaváltókra és az áruházakra is, minden valószínűség szerint a koronavírus terjedésének lassítására, melynek járványos megjelenését az országban Phenjan sokáig nem ismerte el.

Ehhez a döntéshez vélhetően igen szorosan kapcsolódik utólag, hogy tavaly decemberben bemutatták a Potonggang Advanced Technology Development Company által kifejlesztett "nagy teljesítményű" készpénz-sterilizáló eszközt (kép egyelőre nem áll arról rendelkezésre).

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A DPRK Today propagandaközleménye szerint a készülék forró levegőt és alkoholos aeroszolt használ a készpénz "hatékony sterilizálására." Működés közben narancssárga fényt bocsát ki, és már falra szerelhető és asztali változatban is kapható.

A sterilizátorok használata egyébként Kim Dzsong Un, észak-koreai vezető gyógyszertárakat ellenőrző körútja során vetődött fel először. Szerinte ugyanis a koronavírus a pénzváltás során is terjedhet, ezért

A hatóságok pedig Kim Dzsong Un "helyszíni útmutatásának" eleget téve kifejlesztették a fertőtlenítő berendezést, és novembertől elkezdték telepíteni azokat az üzletekben.

Az üzleteknek kell előteremteniük az árát

A probléma az, hogy habár a készülékek beszerzése kötelező, az mégsem ingyenes. Az üzleteknek saját bevételeikből kell a beszerzési árát kifizetniük. A falra szerelhető verzió 3.000, míg azt asztali 1.500 dollárnak megfelelő összegbe kerül.

Az üzleteknek választaniuk kell a két lehetőség közül, és

habár az asztali feleannyiba kerül, a hatóságok mégis nyomatékosan kérik, hogy ebből kettőt vásároljanak meg.

Egyébként 2020. márciusától Kínában, Dél-Koreában, és a koronavírus-fertőzés világjárvánnyá erősödésével más országokban is megkezdték a készpénz fertőtlenítését. A Magyar Nemzeti Bank komolyan veszi a vírusfenyegetést, ezért naponta többmilliárdnyi forintot helyez karanténba, majd tisztít meg, erről az Origo is beszámolt.

Sok üzlet inkább dollárban fizet, mint észak-koreai wonban, mivel a kormány a helyi valutában történő vásárlásoknál nem a hivatalos árfolyamot, hanem a piaci árfolyamot használja. Ráadásul az észak-koreai hatóságok még az állami üzleteknek sem engedik meg, hogy a sterilizátorok megvásárlásához készpénzutalványokat, úgynevezett haengpyo-t használjanak.

Az üzletvezetők többsége azonban szkeptikus a készülék hatékonyságát illetően,

ők ugyanis nem igazán hiszik, hogy ez megállítaná a fertőzést. Eddig ugyanis senki nem tudta bebizonyítani, hogy a gép valóban eltávolítja a vírust a készpénz bankjegyeiről és érméiről.

Egy phenjani bolti eladó pedig kijelentette, hogy a készpénztől nem kaphatja el a vírust, hiszen annak kezelése során mindig gumikesztyűt használ.